Print Options:

Μοσχάρι bourguignon

Μοσχάρι bourguignon
Cuisine
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 2 hrs Rest Time: 2 hrs Total Time: 4 hrs 30 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 4
Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι από σπάλα ή κυλότο, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μπουκιές 5 εκ.
  • 120 γρ. χοιρινή πανσέτα, ψιλοκομμένη
  • 2 κόκκαλα σπασμένα (ζητάμε από το χασάπη ένα μοσχαρίσιο κόκκαλο κομμένο)
  • 15 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 300 γρ. μικρά μανιτάρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 80+30 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα σοταρίσματα
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα
  • 750 ml δυνατό, κόκκινο κρασί (1 μπουκάλι)
  • 80 ml μπράντι
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 10 κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 4-5 γαρύφαλλα
  • Για το μπουκέ γκαρνί
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • Για τον πουρέ πατάτας
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το κρασί, το μπράντι, το μπουκέ γκαρνί και το κρέας. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια τους κόκκους πιπεριού και τα γαρύφαλα. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω το κρέας να μαριναριστεί για 2-3 ώρες.
    Βγάζω τους κύβους κρέατος από τη μαρινάδα και τους αφήνω να στραγγίξουν και να στεγνώσουν. Κρατάω την μαρινάδα στην άκρη.

  2. Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρω την ψιλοκομμένη πανσέτα μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρω σε μια μεγάλη κατσαρόλα και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τα 80 γρ. βούτυρο να ζεσταθούν. Βάζω λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος στο τηγάνι και το «θωρακίζω» μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρω το κρέας στην κατσαρόλα με την πανσέτα και συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με όλο τα κομμάτια. Ρίχνω στην κατσαρόλα το σκόρδο και πασπαλίζω με το αλεύρι. Προσθέτω τα κόκκαλα. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και όλη τη μαρινάδα. Αφήνω το κρέας να μαγειρευτεί για 1 ώρα και 15 λεπτά.

  3. Ρίχνω στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τα 30 γρ. βούτυρο να ζεσταθούν και προσθέτω τα μανιτάρια. Τα σοτάρω για 6-7 λεπτά. Μεταφέρω τα μανιτάρια στη γάστρα και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνω στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνω και λίγο ελαιόλαδο. Τα ροδίζω ανακινώντας τακτικά το τηγάνι και τα μεταφέρω στη γάστρα.

  4. Μεταφέρω το κρέας με τη σάλτσα του στη γάστρα, σκεπάζω με το καπάκι και συνεχίζω το μαγείρεμα στο φούρνο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για ακόμα 1 ώρα.

  5. Για τον πουρέ πατάτας
  6. Μοσχάρι bourguignon

    Βάζω τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζω μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις σουρώνω και τις ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω το βούτυρο και πιέζω με το πρες πουρέ μέχρι να λιώσουν καλά. Τέλος, προσθέτω την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και ανακατεύω. Αλατοπιπερώνω και σερβίρω με το μοσχαράκι.

Σας ευχαριστώ!