Print Options:

Μοσχαράκι στο φούρνο με πορτοκάλι και λεμόνι

Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 min Cook Time: 90 min Total Time: 1 hr 45 mins
Servings 4
Υλικά
  • 2 ζουμερά πορτοκάλια
  • 2 ζουμερά λεμόνια
  • 800 γρ. μοσχαράκι, κατά προτίμηση από νουά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 - 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (θα τα βρείτε συσκευασμένα, στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και σε όλα τα φυτώρια σε γλαστράκια –αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ξερό γιατί δεν θα έχει τόσο έντονο άρωμα και, αν δεν βρείτε, βάλτε 2 - 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη)
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 6 - 8 κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
  • 4 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα το καθένα σε 3 κομμάτια
  • 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτρια κομμάτια
  • 4 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, με τη φλούδα τους
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (ή 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
    Ξεφλουδίζω το 1 λεμόνι και το 1 πορτοκάλι και τα χωρίζω στα φετάκια τους, (από τα οποία αφαιρώ όσες περισσότερες από τις λευκές ίνες μπορώ) και τα βάζω σε ένα μπολάκι. Στύβω το δεύτερο πορτοκάλι και το δεύτερο λεμόνι και βάζω τους χυμούς σε ένα δεύτερο μπολάκι.

  2. Πλένω και σκουπίζω καλά το νουά. Για να διατηρήσει το μακρύ κυλινδρικό σχήμα του, το δένω με σπάγκο μαγειρικής σε κοντινά διαστήματα, σαν να δένω ρολό.

  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το νουά για 4 - 5 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές. Το μεταφέρω σε ένα μέτριο ταψί, σχετικά βαθύ. Βάζω στο ταψί τα κλαράκια δεντρολίβανου (ή της ρίγανης) και περιχύνω με το κρασί. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για 30 λεπτά.

  4. Στο μεταξύ, στην κατσαρόλα που σοτάρισα το νουά και στο λάδι που έχει μείνει εκεί σοτάρω τα κρεμμυδάκια του στιφάδου και τα κομμάτια καρότου και πράσου, σε μέτρια φωτιά, για 3 - 4 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν ελαφρώς.

  5. Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά ψησίματος, βγάζω το ταψί από το φούρνο και αδειάζω τα σοταρισμένα λαχανικά γύρω από το νουά. Προσθέτω επίσης τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού, τους χυμούς, τις σκελίδες σκόρδου (με τη φλούδα τους), το θυμάρι (φρέσκο ή ξερό) και αλατοπίπερο.

  6. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για άλλα 45 - 60 λεπτά, μέχρι το νουά να μαλακώσει.

  7. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω το νουά να ξεκουραστεί εκεί, μέσα στο ταψί, για 15 λεπτά. Αφαιρώ τους σπάγκους και το κόβω σε λεπτές φέτες (για το καλύτερο αποτέλεσμα το κόβω με ένα μεγάλο, καλό μαχαίρι χωρίς δόντια ή με ηλεκτρικό μαχαίρι). Μοιράζω τις φέτες σε πιάτα, τις περιχύνω με τη σάλτσα του ταψιού και σερβίρω.

Keywords: μοσχαράκι στο φούρνο με πορτοκάλι,λεμόνι

Σας ευχαριστώ!