Πλένω καλά τα μήλα, αφαιρώ τους πυρήνες και χωρίς να καθαρίσω τη φλούδα τους, τα κόβω σε μικρούς κύβους. Ρίχνω τους κύβους σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζω το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτω το βούτυρο και τη ζάχαρη ανακατεύω με ξύλινο κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα μήλα (περίπου 8-10 λεπτά). Αποσύρω από τη φωτιά και πασπαλίζω με την κανέλα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την βανίλια (σπόρια και λοβό). Σε ένα μπολ ανακατεύω τη ζάχαρη με το αλεύρι και τα αυγά με το σύρμα.Μόλις ζεσταθεί το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το αδειάζω στο μείγμα των αυγών και ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύω ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζω από τη φωτιά, πετάω τον λοβό της βανίλιας και την αφήνω στην άκρη να κρυώσει σκεπασμένη με μεμβράνη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ τα δημητριακά και τα θρυμματίζω λίγο με τα χέρια (όχι σκόνη). Προσθέτω την ζάχαρη, την κανέλα και το βούτυρο και «ζυμώνω» με τα χέρια μου μέχρι να δημιουργηθεί ένα κολλώδες μείγμα.
Σε ένα ταψάκι διαμέτρου 18 εκ., ρίχνω τη μισή ποσότητα του μείγματος και τα πιέζω λίγο με ένα κουτάλι για να καλύψουν και λίγο, τις πλευρές του ταψιού. Χτυπάω την κρύα κρέμα με το ραβδομπλέντερ για να γίνει απαλή και την αδειάζω στη φόρμα. Ισιώνω με ένα κουτάλι και σκορπίζω τα καραμελωμένα μήλα. Καλύπτω με το υπόλοιπο μίγμα των δημητριακών και ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι ροδίσει η μπουγάτσα.
Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει καλά. Κόβω σε κομμάτια, πασπαλίζω με άχνη και κανέλα και σερβίρω αμέσως.
Σας ευχαριστώ!