Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω το ηλιέλαιο με την ζάχαρη. Προσθέτω την σόδα που την διαλύω στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνω το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά - σιγά προσθέτω και το αλεύρι ανακατεύοντας (όχι ζυμώνοντας) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Ανάβω το φούρνο στους 180°C στον αέρα και στρώνω χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα του φούρνου.
Κόβω μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάω να απλώσουν. Βάζω στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνω καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα.
Ψήνω τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω με τη ζύμη.
Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα στρώνω πάλι στη λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος).
Ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω όλα τα υλικά στη κατσαρόλα και τα βράζω για 5 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει).
Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνω ζεστό το σιρόπι και κουνάω το ταψί πέρα - δώθε να τα σκεπάσει λίγο. Αφήνω τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά για να «ποτίσουν» και από την άλλη. Τα αφήνω για 10 λεπτά ακόμα.
Στήνω τα μελομακάρονα στο δίσκο και στολίζω με τριμμένο καρύδι.
Σας ευχαριστώ!