Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μελιτζανόπιτα στριφτή

Μελιτζανόπιτα στριφτή παραδοσιακή
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 25 λεπτά.
Servings 10
Best Season Φθινόπωρο
Υλικά
    Για την πίτα
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει συνήθως 10 – 11 φύλλα)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο με 2/3 φλιτζανιού φρέσκο γάλα
  • 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσποροι ή σουσάμι (απλό ή μαύρο – θα τα βρείτε στα μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά)
  • Για τη γέμιση
  • 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, ώριμες, αλλά όχι πολύ μαλακές
  • 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα ή κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί της αρεσκείας σας
  • 1 κούπα τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας σας
  • 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα)
  • 0.5 κούπες κοπανισμένη καρυδόψιχα
  • 0.5 κούπες ψιλοκομμένα φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Με ένα πιρούνι τρυπάω τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία, τις βάζω στη σχάρα, σε ένα από τα ψηλά ράφια, και τις ψήνω για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντάς τις τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να καρβουνιάσει.

  2. Τις βγάζω, τις αφήνω να κρυώσουν και, κρατώντας τις όρθιες από το κοτσάνι, τις κόβω προσεκτικά στη μέση. Με ένα κουταλάκι ξύνω απαλά τη σάρκα (προσέχοντας να μην πάρω καθόλου φλούδα γιατί είναι πικρή) και τη βάζω σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Τη στύβω και μετά την κομματιάζω με μαχαίρι ή με ένα πιρούνι. Μεταφέρω την κομματιασμένη σάρκα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τις ντομάτες, το τυρί κρέμα, τη γραβιέρα, τα αυγά, την καρυδόψιχα, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.

  3. Για την πίτα
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 - 30 εκ.

  5. Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας απλώνω 1 φύλλο κρούστας, το λαδώνω ελαφρά και κατά μήκος της στενής του πλευράς απλώνω λίγη από τη γέμιση. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό και το βάζω κυκλικά στο ταψί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα ένα-ένα, τα οποία μόλις τα γεμίσω τα βάζω κυκλικά στο ταψί, φτιάχνοντας σταδιακά ένα σαλίγκαρο.

  6. Αλείφω το σαλίγκαρο με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια με το μείγμα αυγού-γάλακτος. Αν θέλω, πασπαλίζω την πίτα με τον παπαρουνόσπορο ή με το σουσάμι (απλό ή μαύρο). Ψήνω την πίτα για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Keywords: μελιτζανόπιτα, στριφτή, φθινοπωρινή πίτα

Σας ευχαριστώ!