Print Options:

Μελιτζανόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Μελιτζανόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 1 hr Total Time: 1 hr 30 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 6
Υλικά
    Για το φύλλο
  • 5-6 φρέσκα χωριάτικα φύλλα, ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Για την κρέμα μελιτζάνας
  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • Λίγο βούτυρο
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 700 ml γάλα εβαπορέ
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
  • ¼ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Σουσάμι λευκό, για το πασπάλισμα
  • Μαυροσούσαμο, για το πασπάλισμα
  • Για το ψήσιμο
  • 250 γρ. γάλα εβαπορέ, χλιαρό
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
    Για την κρέμα μελιτζάνας
  1. Πλένω τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω και τις κόβω σε μικρούς κύβους. Βάζω το ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο σε μια χαμηλή κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με το μπαχάρι και σοτάρω ανακατεύοντας μέχρι να μελώσουν.

  2. Βάζω το αλεύρι σε ένα σουρωτήρι και το ρίχνω πασπαλιστά επάνω στις μελιτζάνες. Ανακατεύω για να καβουρδιστεί ελαφρά και προσθέτω το γάλα. Ανακατεύω μέχρι να δέσει ελαφρά το μείγμα και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να γίνει χλιαρό και προσθέτω τα χτυπημένα αυγά, τη μοτσαρέλα και το δυόσμο και ανακατεύω.

  3. Για την μελιτζανόπιτα
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα υλικά για το ψήσιμο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.

  5. Απλώνω το πρώτο χωριάτικο φύλλο με τη μακριά πλευρά μπροστά μου. Αλείφω καλά με λίγο ελαιόλαδο και βάζω στην άκρη του φύλλου αρκετή γέμιση. Τυλίγω σε μακρύ μπαστούνι και το μεταφέρω σε λαμαρίνα στρωμένη με ελαφρώς νοτισμένο, αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσω και τα 6 μπαστούνια.

  6. Μελιτζανόπιτα με χωριάτικο φύλλο

    Ραντίζω τα ρολά με το μείγμα του ψησίματος και πασπαλίζω με εναλλάξ με σουσάμι και μαυροσούσαμο.
    Ψήνω τα μπαστούνια για 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν.

Σας ευχαριστώ!