Print Options:

Μαντί με πρόβειο παστουρμά και σάλτσα γιαουρτιού με σκόρδο

Μαντί με πρόβειο παστουρμά και σάλτσα γιαουρτιού με σκόρδο
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 1 1 hr Cook Time: 45 45 mins Rest Time: 30 30 mins Total Time: 2 hrs 15 mins
Servings 4
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. νερό (περίπου)
  • Για τη γέμιση
  • 180 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 60 γρ. παστουρμά πρόβειο, ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500-700 γρ. ζεστός ζωμός λαχανικών ή κότας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Βάζω σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτω το αλάτι. Κάνω μια λακουβίτσα και ρίχνω μέσα το ελαιόλαδο και το στραγγιστό γιαούρτι. Προσθέτω λίγο λίγο το νερό και αρχίζω να ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω μια ελαστική ζύμη που να ξεκκολάει από τα χέρια. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  2. Για τη γέμιση
  3. Καβουρντίζω τον κιμά, χωρίς λιπαρή ουσία. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτω το ελαιόλαδο και ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο. Ρίχνω μισό φλιτζανάκι νερό, αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 5-6 λεπτά. Προσθέτω τον παστουρμά και τον μαϊντανό κι αποσύρω από τη φωτιά. Ανακατεύω καλά.

  4. Για τα μαντί
  5. Πλάθω τη ζύμη σε ρολό, και κόβω σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγω κάθε κομμάτι ζύμης σε τετράγωνο φύλλο. Κόβω κατά μήκος σε λωρίδες των 5 εκ. και στη συνέχεια τη κάθε λωρίδα σε τετράγωνα των 5 εκ.

  6. Βάζω στο κέντρο κάθε τετραγώνου, από ένα κουταλάκι γέμιση. Διπλώνω το τετράγωνο, το σφίγγω από τα πλάγια και του δίνω το σχήμα βάρκας. Όταν γεμίσω όλα τα τετραγωνάκια ζύμης, τα μεταφέρω σε λαδωμένο ταψί και τα βάζω στο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά. Όταν αρχίζουν να ροδίζουν, βγάζω το ταψί από το φούρνο και περιχύνω με ζεστό ζωμό λαχανικών. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο να πάρει βράση και να απορροφηθούν τα υγρά, περίπου κανένα εικοσάλεπτο.
    Βγάζω τα μαντί από το φούρνο και τα σερβίρω με τη σάλτσα γιαουρτιού.

  7. Για τη σάλτσα
  8. Σε ένα μπολ, ανακατεύω όλα τα υλικά.

Keywords: μαντί με πρόβειο παστουρμά,σάλτσα γιαουρτιού με σκόρδο

Σας ευχαριστώ!