Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Λουκάνικα με πάπρικα γκρατέν, με λαχανικά και πουρέ πατάτας

Λουκάνικα με πάπρικα γκρατέν, με λαχανικά και πουρέ πατάτας
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 35 λεπ Cook Time: 25 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 800 γρ. λουκάνικα με πάπρικα, ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια καρέ
  • 2 καρότα, κομμένα σε μέτρια καρέ
  • 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε φετάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 300 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα στη μέση (αν είναι μεγάλα τα κόβω στα τέσσερα)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αρακά, κατεψυγμένο
  • 150 ml κρασί κόκκινο
  • 150 ml ζωμό κρέατος
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τον πουρέ
  • 1½ κιλό πατάτες, βρασμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 150 γρ. παρμεζάνα ή γκράνα, τριμμένη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τα μανιτάρια και σοτάρω για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα λουκάνικα και συνεχίζω το σοτάρισμα ανακατεύοντας για άλλα 5-6 λεπτά.

  2. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πιπεριές και το σέλερι και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνω με το κρασί και αφήνω να βράσει για 2 λεπτά. Προσθέτω τον πελτέ, τον ζωμό, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνω το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά. Προσθέτω τον αρακά και συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Αδειάζω το μείγμα του τηγανιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω τον πουρέ.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώνω τις πατάτες με τον μύλο των λαχανικών ή το πρες πουρέ (όχι στο μπλέντερ). Προσθέτω το γάλα, το βούτυρο ή την μαργαρίνη, την παρμεζάνα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά. Μεταφέρω τον πουρέ σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και σκεπάζω με μικρές ροζέτες το μείγμα των λουκάνικων.

  5. Ψήνω το φαγητό για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές.
    Σερβίρω αμέσως.

Keywords: λουκανικα παπρικα γκρατεν

Σας ευχαριστώ!