Print Options:

Λαζάνια με κιμά, μανιτάρια και κρέμα

Cooking Method
Time
Prep Time: 30 30 mins Cook Time: 50 50 mins Total Time: 1 hr 20 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 6
Υλικά
  • 500 γρ. Λαζάνια με αυγό, Ήλιος
  • Βούτυρο, για τη φόρμα
  • Για τον κιμά
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 500 ml κόκκινο κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τα μανιτάρια
  • 500 γρ. μανιτάρια διάφορα (άσπρα, brown, πορτομπέλο, πορτσίνι), ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για την κρέμα
  • 500 ml γάλα
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα μανιτάρια
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα μανιτάρια και τα σοτάρω μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, να στεγνώσουν και να ροδίσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

  2. Για τον κιμά
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τον κιμά και τον «σπάω» με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Σοτάρω μέχρι να βγάλει τα υγρά του, να στεγνώσει και να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτω το κρασί, τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι.
    Μαγειρεύω για 10-12 λεπτά, μέχρι να μείνει με λίγα υγρά (δεν θέλουμε να στεγνώσει εντελώς).

  4. Για την κρέμα
  5. Βάζω σε μια κατσαρολίτσα το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να καβουρδιστεί. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τους κρόκους, την γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

  6. Συναρμολόγηση
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνω 2 γεμάτες κουταλιές κρέμα στη βάση της φόρμας και στρώνω 2-3 φύλλα λαζάνια. Ξεκινάω να στρώνω σε σειρές τον κιμά, την κρέμα και τα μανιτάρια, καλύπτοντας την κάθε στρώση με 2-3 φύλλα λαζάνια. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά και σκεπάζω με το αντικολλητικό χαρτί. Ψήνω το φαγητό για 40-50 λεπτά. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και αφήνω το φαγητό να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν το ξεφορμάρω. Αναποδογυρίζω σε ένα ξύλο κοπής, κόβω σε μερίδες και σερβίρω.

Keywords: λαζάνια, μανιτάρια, κρέμα, μπεσαμέλ, κιμάς, μοσχαρίσιος κιμάς, γραβιέρα, κυριακάτικο, ασπρομανίταρα, πορτομπέλο, μανιτάρια brown,

Σας ευχαριστώ!