Βάζω να ζεσταθεί μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, σκέτη, χωρίς λιπαρή ουσία. Μόλις κάψει ρίχνω το μπέικον (ή το σύγλινο) και το τηγανίζω σκέτο, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να βγάλει το λίπος του και να γίνει τραγανό και ρόδινο. Προσθέτω το ελαιόλαδο και μετριάζω τη φωτιά. Ρίχνω το λάχανο, τα καρότα, τα γογγύλια (ή τη ρέβα), τα πράσα και το σέλερι. Τα σοτάρω για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και το τζίντζερ (αν το χρησιμοποιήσω) και ανακατεύω.
Ρίχνω τις πατάτες και το ζωμό (ή το νερό) και αφήνω να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν. Αν χρειαστεί, μπορεί να προσθέσω λίγο ακόμα ζεστό ζωμό (ή νερό), αν μειωθεί αρκετά αυτό της κατσαρόλας, για να γίνει η σούπα όσο ζουμερή τη θέλω.
Διορθώνω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρω από τη φωτιά. Σερβίρω τη σούπα αμέσως και πασπαλίζω κάθε μερίδα με λίγο μπούκοβο.
Σας ευχαριστώ!