Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Λαγάνα ολικής αλέσεως με ελιές

Λαγάνα ολικής αλέσεως με ελιές
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 2 ώρες
Servings 10
Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι ολικής
  • 500 γρ. αλεύρι άσπρο μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
  • 25 γρ. αλάτι
  • 75 γρ. μαγιά νωπή
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 950 γρ. νερό
  • 300 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • μαυροσούσαμο, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνω τα δύο άλευρα, την μαγιά θρυμματισμένη και το ηλιέλαιο. Αρχίζω να προσθέτω λίγο λίγο το νερό και να ανακατεύω με το χέρι με κυκλικές κινήσεις (ή με τον γάτζο του μίξερ). Προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Προσθέτω τις ελιές και τα κρεμμυδάκια και ζυμώνω με απαλές κινήσεις και όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μην λιώσουν, μέχρι να ενσωματωθούν στο ζυμάρι. Σ’ αυτό το σημείο, προσθέτω λίγο έξτρα αλεύρι γιατί τα κρεμμυδάκια και οι ελιές θα κάνουν το ζυμάρι να κολλάει. Αλευρώνω καλά τη λεκάνη και βάζω εκεί τη ζύμη. Την σκεπάζω καλά και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  2. Βγάζω τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβω σε 3 κομμάτια. Πιέζω με τα χέρια μου κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασσικό σχήμα της λαγάνας. Κάνω λακουβίτσες με τα δάχτυλά μου σε όλη την επιφάνεια της κάθε λαγάνας και τις μεταφέρω σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζω τις λαμαρίνες και αφήνω τις λαγάνες να ξαναφουσκώσουν για 20 λεπτά περίπου.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Ξεσκεπάζω τις λαγάνες και με ένα πινέλο αλείφω όλη την επιφάνεια με νερό. Πασπαλίζω με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Ψήνω τις λαγάνες για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

Keywords: λαγάνα ολικής αλέσεως με ελιές

Σας ευχαριστώ!