Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη τσικουδιά, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά για να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα ποτήρι ανακατεύω τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα (το κάνω πάνω από το μπολ γιατί θα φουσκώσει) και το προσθέτω στο μείγμα.
Ρίχνω τις σταφίδες και το ξύσμα, ανακατεύω, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και ξεκινάω να προσθέτω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε δόσεις. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, ίσα να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά και να έχω μια σφικτή ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C, ψήσιμο πάνω κάτω, και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου.
Βάζω αρκετό σουσάμι σε ένα βαθύ πιάτο και προσθέτω την ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ βάζω λίγο νερό. Παίρνω μικρές δόσεις ζύμης (περίπου 20-25 γρ.), πλάθω σε μπαλίτσες βουτάω λίγο στο νερό και «πανάρω» με τη ζάχαρη και το σουσάμι.
Ψήνω τα κουλουράκια στο ταψί για 20 λεπτά περίπου.
Σας ευχαριστώ!