Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κριτσίνια πολύσπορα

Κριτσίνια πολύσπορα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 15 λεπ Rest Time: 15 λεπ Total Time: 50 λεπτά.
Servings 50
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή ολικής άλεσης), κοσκινισμένο
  • 150 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 150 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή πικάντικη γραβιέρα Κρήτης ή παρμεζάνα
  • ½ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά + 1 κρόκος επιπλέον, ελαφρά χτυπημένος, για το άλειμμα
  • 200 γρ. ανάμεικτοι σπόροι, ειδικοί για πολύσπορο ψωμί (π.χ. ηλιόσποροι, πασατέμπο, λιναρόσπορος, σουσάμι απλό και μαύρο –θα τους βρείτε σε σούπερ μάρκετ αλλά προτιμήστε όλα βιολογικά, από τα ανάλογα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τα δύο κοσκινισμένα άλευρα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

  2. Χτυπάω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει ελαφρά. Προσθέτω το κρασί, το τυρί, το ροζ πιπέρι και τα αυγά και συνεχίζω το καλό χτύπημα για 5 - 6 λεπτά, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μέτρια, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

  3. Χαμηλώνω την ταχύτητα ξανά, προσθέτω τους μισούς σπόρους και σταδιακά, το μείγμα αλεύρων, χτυπώντας ασταμάτητα, κατά προτίμηση με το εξάρτημα «γάντζος» ειδικό για ζύμες. Εναλλακτικά, τα ζυμώνω με το χέρι. Οπως και νά ‘χει, τα ζυμώνω καλά, για 7 - 8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και αρκετά λεία.

  4. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά για να «ξεκουραστεί».

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και κόβω κομμάτια ζύμης με μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Πλάθω το κάθε κομμάτι με τις παλάμες μου σε λεπτά και μακριά μπαστουνάκια (κριτσίνια) και τα αραδιάζω στις λαμαρίνες.

  6. Αλείφω με πινελάκι τα κριτσίνια με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζω με τους υπόλοιπους σπόρους. Ψήνω τα κριτσίνια για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα διατηρώ σε καλά κλεισμένο γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο.

Keywords: κριτσινια πολυσπορα

Σας ευχαριστώ!