Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κριτσίνια μαύρα με ελιές

Κριτσίνια μαύρα με ελιές
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 30 λεπ Rest Time: 15 λεπ Total Time: 1 ώρα 5 λεπτά.
Servings 40
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 310 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 75 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 15 γρ. αλάτι
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
  • 200 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 100 γρ. ελιές της αρεσκείας σας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δύο κοσκινισμένα άλευρα, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το μαλακωμένο βούτυρο, το αυγό, το αλάτι, την ξηρή μαγιά, το νερό, τη ρίγανη και τις ελιές. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματίσουν μια ζύμη. Τη ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει από τα χέρια μου. Εναλλακτικά, δουλεύω όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες.

  2. Κόβω τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, βάρους 30 γρ. το καθένα και στη συνέχεια τα πλάθω με τις παλάμες μου σε μακρόστενα μπαστουνάκια, σαν κριτσίνια, μήκους περίπου 10 εκ.

  3. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζω εκεί τα κριτσίνια, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Τα αφήνω κατά μέρος για 10 - 15 λεπτά, για να «ξεκουραστούν».

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C και ψήνω τα κριτσίνια για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Keywords: κριτσινια μαυρα ελιες

Σας ευχαριστώ!