Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κριτσίνια καλαμποκιού με κεφαλοτύρι

Κριτσίνια καλαμποκιού με κεφαλοτύρι
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 15 λεπ Total Time: 45 λεπτά.
Servings 30
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 80 γρ. κίτρινο ψιλό καλαμποκάλευρο, κοσκινισμένο (θα το βρείτε στο ράφι με τα άλευρα, σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ)
  • 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 120 γρ. πικάντικο κεφαλοτύρι (ή κεφαλογραβιέρα), τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή ξερό θυμάρι)
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού + 1 κρόκος επιπλέον, αραιωμένος σε 1 κουτ. σούπας νερό, για το άλειμμα
  • 50 γρ. κορν φλέικς τριμμένα ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας αλάτι χοντρό (ή ανθός αλατιού)
Εκτέλεση
  1. Βάζω τα κοσκινισμένα άλευρα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω τα κυβάκια βουτύρου και τα τρίβω με τα δάχτυλά μου στο αλεύρι, ώστε να λιώσουν και να φτιάξω ένα μείγμα ψιχουλιαστό και εύθρυπτο.

  2. Προσθέτω το τριμμένο τυρί, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και το μπούκοβο και ανακατεύω με τα δάχτυλά μου, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα. Προσθέτω τον ένα κρόκο και 1 κουταλιά κρύο νερό και ζυμώνω τα υλικά, μέχρι να φτιάξω μια ομοιόμορφη ζύμη.

  3. Τη χωρίζω σε 30 - 35 μικρές μπαλίτσες σαν καρύδια και τις πλάθω μία-μία με τις παλάμες μου, φτιάχνοντας μακρόστενα μπαστουνάκια μήκους περίπου 10 - 12 εκ.

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στρώνω μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζω τα μπαστουνάκια ζύμης το ένα δίπλα στο άλλο. Με ένα πινέλο τα αλείφω με τον αραιωμένο κρόκο και τα πασπαλίζω με τα τριμμένα κορν φλέικς ή με το χοντρό αλάτι.

  5. Τα ψήνω για 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν και τα αφήνω να κρυώσουν. Τα διατηρώ για 2 εβδομάδες σε καλά κλεισμένο δοχείο, μεταλλικό ή γυάλινο.

Keywords: κριτσινια κεφαλοτυρι

Σας ευχαριστώ!