Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κρητικά σταφιδωτά

Κρητικά σταφιδωτά
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 40
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κρητική τσικουδιά (ή τσίπουρο)
  • 1 νεροπότηρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. σταφίδες, μαύρες ή ξανθές
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κοπανισμένη καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
    Ζύμη
  1. Σε μια λεκάνη βάζω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάω καλά με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός), μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Προσθέτω την τσικουδιά (ή το τσίπουρο), το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και χτυπάω καλά. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, χτυπώντας ασταμάτητα αρχικά με το μίξερ ή το σύρμα και, στη συνέχεια, καθώς το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη. Τη ζυμώνω για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.

  2. Γέμιση
  3. Ρίχνω στο μπλέντερ όλα τα υλικά (σταφίδες, καρυδόψιχα, κανέλα, γαρίφαλο και ελαιόλαδο) και τα πολτοποιώ καλά, μέχρι να φτιάξω μια πυκνή πάστα.

  4. Σταφιδωτά
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα φούρνου (ή το μεγάλο, ορθογώνιο ταψί του φούρνου).

  6. Χωρίζω τη ζύμη σε μικρά κομμάτια βάρους 30 - 40 γρ. το καθένα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε δίσκο ζύμης διαμέτρου 10 - 12 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω από 1 κουτ. σούπας γέμιση και κλείνω τη ζύμη, φτιάχνοντας έτσι ένα μισοφέγγαρο. Βρέχω ελαφρώς τις άκρες της ζύμης και τις πιέζω με το δάχτυλό μου για να κολλήσουν καλά. Βάζω τα σταφιδωτά στο ταψί και τα ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Keywords: κρητικα «σταφιδωτα»

Σας ευχαριστώ!