Τρίβω με τα χέρια την ψίχα του ψωμιού μέχρι να κομματιαστεί σε λεπτά ψίχουλα. Τη βάζω σε ένα μπολ μαζί με 2/3 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό και ανακατεύω. Αφήνω κατά μέρος για 2 - 3 λεπτά.
Βάζω στο μπλέντερ (όχι στο μούλτι) τα ασπρισμένα αμύγδαλα και το σκόρδο και τα πολτοποιώ καλά, σταματώντας τη λειτουργία κάθε τόσο για να καθαρίσω τα τοιχώματα του κάδου από το μείγμα και να το πολτοποιήσω και αυτό. Προσθέτω τα ψίχουλα του ψωμιού μαζί με το νερό τους και συνεχίζω το χτύπημα για άλλο 1 λεπτό.
Χωρίς να σταματήσω τη λειτουργία της συσκευής, ρίχνω σταδιακά το ελαιόλαδο και συνεχίζω, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο σαν αλοιφή. Προσθέτω το ξίδι και 500 ml κρύο νερό και συνεχίζω το χτύπημα για 1 λεπτό.
Μεταφέρω τη σούπα σε ένα μεγάλο μπολ και ελέγχω την πυκνότητά της. Αν την θέλω πιο αραιή, ρίχνω λίγο κρύο νερό και ανακατεύω καλά. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, σκεπάζω το μπολ και το βάζω για 4 ώρες στο ψυγείο, μέχρι η σούπα να κρυώσει καλά. Τη μοιράζω σε ατομικά μπολ και γαρνίρω με τις σταφίδες και το φιλέ αμυγδάλου. Σερβίρω αμέσως.
Σας ευχαριστώ!