Print Options:

κρεμμυδόπιτα με μπλε τυρί δανίας

Κρεμμυδόπιτα
<!-- [lt_recipe name=|ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ| servings=|4-6| prep_time=|25M| cook_time=|45M| summary=|Τα καραμελωμένα κρεμμύδια έχουν μια εξαιρετική γλύκα που συνδυάζονται τέλεια με την ένταση από το μπλε τυρί Δανίας.| print=|yes| ingredients=|1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ;100 γρ. βούτυρο LURPAK, λιωμένο;50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο και τριμμένο;Για τη γέμιση;50 γρ. βούτυρο LURPAK;2 κ.σ. ελαιόλαδο;1 κιλό κρεμμύδια ;100 ml πετιμέζι;80 γρ. αλεύρι πολύσπορο ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ;200 γρ. μπλε τυρί Δανίας CASTELLO DANABLU, θρυμματισμένο;100 ml κρέμα γάλακτος 36% ARLA;2 αυγά ;6-7 κλων. φρέσκο θυμάρι;Αλάτι & πιπέρι;Για τα φύλλα;100 γρ. βούτυρο LURPAK, λιωμένο;100 ml κρέμα γάλακτος 36% ARLA;2 αυγά| ]Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύω το τριμμένο κουκουνάρι, 2 κουταλιές πολύσπορο αλεύρι από το αλεύρι της γέμισης και λίγα φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι. Αφήνω το μείγμα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζω τα 50 γρ. βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνω όλα τα κρεμμύδια, αλατίζω και προσθέτω το υπόλοιπο θυμάρι. Σοτάρω για 15 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνω με το πετιμέζι, ανακατεύω και μαγειρεύω για 8-10 λεπτά ακόμη. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν. Προσθέτω το υπόλοιπο πολύσπορο αλεύρι, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και αφήνω στην άκρη.;Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Boυτυρώνω καλά παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος (20x30 εκ.) και στρώνω το πρώτο φύλλο. Το βουτυρώνω και πασπαλίζω με λίγο από το μείγμα με το κουκουνάρι. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με 2 ακόμη φύλλα (συνολικά 3 φύλλα στη βάση). Αδειάζω την γέμιση και την απλώνω να καλύψω όλο το σκεύος. Σπάω το μπλε τυρί και το σκορπίζω επάνω από τη γέμιση. Καλύπτω με τα άλλα 3 χωριάτικα φύλλα, για τα οποία ακολουθώ την ίδια διαδικασία που έκανα και στα κάτω φύλλα (φύλλο-βούτυρο-κουκουνάρι). Σε ένα μπολ χτυπάω τα υλικά του ραντίσματος και αδειάζω επάνω στην πίτα. Ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.[/lt_recipe] -->

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια έχουν μια εξαιρετική γλύκα που συνδυάζονται τέλεια με την ένταση από το μπλε τυρί Δανίας.

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method ,
Cuisine
Δυσκολία Intermediate
Time
Prep Time: 25 25 mins Cook Time: 45 45 mins Rest Time: 1 1 min Total Time: 1 hr 11 mins
Servings 4
Best Season Suitable throughout the year
Description
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια έχουν μια εξαιρετική γλύκα που συνδυάζονται τέλεια με την ένταση από το μπλε τυρί Δανίας.
Υλικά
    Για τη γέμιση
    Για τα φύλλα
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • 100 γρ. βούτυρο LURPAK, λιωμένο
  • 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο και τριμμένο
  • 50 γρ. βούτυρο LURPAK
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 100 ml πετιμέζι
  • 80 γρ. αλεύρι πολύσπορο ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 200 γρ. μπλε τυρί Δανίας CASTELLO DANABLU, θρυμματισμένο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 36% ARLA
  • 2 αυγά
  • 6 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι &amp
  • πιπέρι
  • 100 γρ. βούτυρο LURPAK, λιωμένο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 36% ARLA
  • 2 αυγά
Instructions
    Για τη γέμιση:
  1. blank Σε ένα μπολ ανακατεύω το τριμμένο κουκουνάρι, 2 κουταλιές πολύσπορο αλεύρι από το αλεύρι της γέμισης και λίγα φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι. Αφήνω το μείγμα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζω τα 50 γρ. βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνω όλα τα κρεμμύδια, αλατίζω και προσθέτω το υπόλοιπο θυμάρι. Σοτάρω για 15 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνω με το πετιμέζι, ανακατεύω και μαγειρεύω για 8-10 λεπτά ακόμη. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν. Προσθέτω το υπόλοιπο πολύσπορο αλεύρι, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και αφήνω στην άκρη.
  2. Για την πίτα:
  3. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Boυτυρώνω καλά παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος (20x30 εκ.) και στρώνω το πρώτο φύλλο. Το βουτυρώνω και πασπαλίζω με λίγο από το μείγμα με το κουκουνάρι. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με 2 ακόμη φύλλα (συνολικά 3 φύλλα στη βάση). Αδειάζω την γέμιση και την απλώνω να καλύψω όλο το σκεύος. Σπάω το μπλε τυρί και το σκορπίζω επάνω από τη γέμιση. Καλύπτω με τα άλλα 3 χωριάτικα φύλλα, για τα οποία ακολουθώ την ίδια διαδικασία που έκανα και στα κάτω φύλλα (φύλλο-βούτυρο-κουκουνάρι). Σε ένα μπολ χτυπάω τα υλικά του ραντίσματος και αδειάζω επάνω στην πίτα. Ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Keywords: κρεμμυδόπιτα μπλε τυρί δανίας

Σας ευχαριστώ!