\n | \n | \n | \n \n | \n |
40΄ | \n40΄ - 45΄ | \n6 - 8 μερίδες | \n- | \n \n[printfriendly] | \n
Νόστιμα και χορταστικά πιτάκια που γίνονται το τέλειο σνακ. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά, με κρέας από σπάλα κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια. Το κίμινο, η πιπεριά και το γιαούρτι θα δώσουν το άρωμα, το χρώμα και την οξύτητα που μας αρέσει. | \n|
Υλικά | \nΕκτέλεση | \n
Για τα πιτάκια
\n
|
\n
Για τη γέμιση: Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά για 5 - 7 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. \nΠροσθέτω το ρύζι, το καρότο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά Φλωρίνης και το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 8 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. \nΠροσθέτω τις ντομάτες, λίγο κύμινο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για 7 - 8 λεπτά, με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Τραβάω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω το δυόσμο, το αυγό και το γιαούρτι, ανακατεύω πολύ καλά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει. \n \nΓια τα πιτάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο και ρηχό ταψί. \nΠαίρνω ένα φύλλο κρούστας, το αλείφω ελάχιστα με ελαιόλαδο και το διπλώνω κατά μήκος στη μέση. Λαδώνω ξανά. Στη μία στενή άκρη του διπλωμένου φύλλου βάζω 2 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης. Φέρνω τα πλαϊνά άκρα του φύλλου προς τα μέσα για να μισοσκεπάσω τη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγω το φύλλο σε ρολό, σφραγίζοντας τη γέμιση. \nΕπαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, φτιάχνοντας συνολικά 16 πιτάκια. Τα βάζω στο λαδωμένο ταψί, τα αλείφω με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζω με το σουσάμι. \nΤα ψήνω στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. | \n
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά για 5 - 7 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω το ρύζι, το καρότο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά Φλωρίνης και το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 8 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτω τις ντομάτες, λίγο κύμινο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για 7 - 8 λεπτά, με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Τραβάω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω το δυόσμο, το αυγό και το γιαούρτι, ανακατεύω πολύ καλά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.
Παίρνω ένα φύλλο κρούστας, το αλείφω ελάχιστα με ελαιόλαδο και το διπλώνω κατά μήκος στη μέση. Λαδώνω ξανά. Στη μία στενή άκρη του διπλωμένου φύλλου βάζω 2 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης. Φέρνω τα πλαϊνά άκρα του φύλλου προς τα μέσα για να μισοσκεπάσω τη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγω το φύλλο σε ρολό, σφραγίζοντας τη γέμιση. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, φτιάχνοντας συνολικά 16 πιτάκια. Τα βάζω στο λαδωμένο ταψί, τα αλείφω με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζω με το σουσάμι.
Τα ψήνω στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σας ευχαριστώ!