Print Options:

Κουλούρια πασχαλινά χωρίς αμμωνία

Cooking Method
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 20 mins Total Time: 50 mins
Servings 70
Υλικά
  • 320 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, πολύ καλά κοπανισμένο στο γουδί
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 λοβός βανίλιας –τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση με ένα μαχαιράκι και παίρνουμε τα σπόρια (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας)
  • ελάχιστο αλάτι
  • 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 ml γάλα
  • 1.400-1.500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2-3 κρόκους αυγών, για το άλειμμα
Εκτέλεση
  1. Χτυπάω στο μίξερ χειρός το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο. Προσθέτω το μέλι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα σποράκια βανίλιας (ή τη σκόνη) και ελάχιστο αλάτι, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν και στη συνέχεια σε υψηλότερη, μέχρι να φτιάξω μια μαλακή και σχετικά αφράτη κρέμα.

  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα και τα αδειάζω στο μείγμα του βουτύρου. Συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ.

  3. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλεύρι (το αλεύρι το ρίχνω λίγο λίγο γιατί μπορεί να μη το πάρει όλο) και ανακατεύω με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνω για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά για να «ξεκουραστεί».

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Πλάθω με το μείγμα κουλουράκια σε σχήμα στρογγυλό ή σε κοτσιδάκια και τα αραδιάζω στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. μεταξύ τους. Τα αλείφω με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνω για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.

Keywords: κουλούρια, πασχαλινά κουλούρια, χωρίς αμμωνία, γιορτινό, πασχαλινό, βούτυρο,
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/koulouria-pasxalina-xoris-ammonia/

Σας ευχαριστώ!