Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κουλούρα μπριος με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο

Κουλούρα μπριος με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 55 λεπ Rest Time: 90 λεπ Total Time: 2 ώρες 55 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 240 γρ. χλιαρό γάλα
  • 7 γρ. μαγιά ξηρή
  • 2 μεγάλα αυγά (100 γρ.)
  • 115 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • Λίγο βούτυρο για το μπολ
  • Για τη γέμιση φυστικοβούτυρο
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 170 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Για τη γέμιση σοκολάτα
  • 115 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 85 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • 25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Βάζω στον κάδο του μίξερ το χλιαρό γάλα και ρίχνω πασπαλιστά τη μαγιά. Ανακατεύω για 1 λεπτό με τον γάντζο και αφήνω τα υλικά για 10 λεπτά να αφρίσουν.

  2. Προσθέτω τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ξεκινάω να δουλεύω τα υλικά με τον γάντζο προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Αφού έχω ρίξει περίπου τη μισή ποσότητα αλεύρου, προσθέτω το αλάτι και συνεχίζω να προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να τελειώσει. Δουλεύω τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  3. Για τη γέμιση με φυστικοβούτυρο
  4. Χτυπάω με το μίξερ χειρός όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα.

  5. Για τη γέμιση σοκολάτα
  6. Βάζω σε ένα μπολ το μαλακωμένο βούτυρο και την λιωμένη (και κρύα) κουβερτούρα, το κακάο, την άχνη και τη βανίλια και δουλεύω με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια ομοιογενής κρέμα.

  7. Για την κουλούρα
  8. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγω το πρώτο κομμάτι σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο διαστάσεων 50x20 εκ. Απλώνω την γέμιση φυστικοβούτυρο αφήνοντας ένα περιθώριο από την περιφέρεια περίπου 1 εκ. Ξεκινάω από την μακριά πλευρά και τυλίγω τη ζύμη σε μακρύ ρολό, πιέζοντας στην άκρη για να ενωθεί καλά η ραφή.
    Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τη γέμιση σοκολάτα.

  9. Με μια ξύστρα ή κοφτερό μαχαίρι, κόβω το κάθε ρολό κάθετα ώστε να δημιουργηθούν 2 μακρυά κορδόνια με εμφανή της γέμιση. Πλέκω τα 4 κορδόνια εναλλάξ μεταξύ τους σε κοτσίδα.

  10. Μεταφέρω την κοτσίδα σε βουτυρωμένη φόρμα 26 εκ. με τρύπα στη μέση. Σκεπάζω τη φόρμα και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.

  11. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω τη ζύμη με το χτυπημένο ασπράδι και ψήνω για 50-55 λεπτά. Μετά τα 30 λεπτά ψησίματος, αν δω ότι έχει πάρει αρκετό χρώμα, σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο.

Keywords: κουλούρα μπριος με σοκολάτα,φυστικοβούτυρο

Σας ευχαριστώ!