Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοτόπουλο στο φούρνο τέλεια ψημένο

Κοτόπουλο στο φούρνο τέλεια ψημένο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 Cook Time: 75 Rest Time: 1 Total Time: 91 ώρες
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 μέτριο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τα φύλλα από 2 - 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι και φρέσκο δεντρολίβανο (αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε ξερά για να κερδίσουμε σε φρεσκάδα –τα βρίσκουμε σε γλαστράκια, στα φυτώρια)
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτάκι μπίρα, μεγάλου μεγέθους
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζω καλά το κοτόπουλο και αφαιρώ τα εντόσθια, αν περιέχει. Το αλατοπιπερώνω καλά μέσα κι έξω. Μέσα στην κοιλιά του στριμώχνω όλα τα κλαδάκια των μυρωδικών και το σκουπίζω καλά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  2. Σε ένα μπολ βάζω το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και την πάπρικα και τα ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, για να γίνουν μια λεία πάστα και την αλείφω σε ολόκληρο το κοτόπουλο.
    Λαδώνω ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου.

  3. Πλένω πολύ καλά το κουτάκι της μπίρας και αφαιρώ (αν υπάρχουν) τυχόν πλαστικά ή χάρτινα στοιχεία (π.χ. ετικέτες, πλαστικές ταινίες κ.λπ.). Ανοίγω το κλειδί της μπύρας, τυλίγω ολόκληρο το κουτί με αλουμινόχαρτο, και το τοποθετώ στο κέντρο της λαμαρίνας, όρθιο. «Φοράω» το κοτόπουλο από το άνοιγμα της κοιλιάς, έτσι ώστε, να στερεωθεί όρθιο και ψηθεί περιμετρικά, χωρίς να βρίσκεται η μία του πλευρά ακουμπισμένη στο ταψί και χωρίς να χρειάζεται να το γυρίσω για να ψηθεί από την άλλη πλευρά. Ταυτόχρονα, καθώς η περισσότερη ποσότητα της μπίρας εξατμίζεται με το ψήσιμο, θα διαποτίζει με τη γεύση της το ψαχνό και θα το νοστιμίζει, διατηρώντας το ζουμερό και τρυφερό.

  4. Βάζω το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου (για να χωρέσει το όρθιο κοτόπουλο) και ψήνω για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό και, καθώς ψήνεται ομοιόμορφα, το κοτόπουλο ροδίζει ωραία και περιμετρικά και ψήνεται καλά μέχρι το εσωτερικό του.

  5. Αφαιρώ προσεκτικά το κουτάκι του αναψυκτικού και το πετάω μαζί με όση μπίρα έχει μείνει μέσα. Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το σερβίρω.

Σας ευχαριστώ!