Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες
<!-- \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
proetoimasiamagiremaservirismaanamonilogo-design-like-for-likevideo button
15΄1 ώρα + 15΄4 - 6 μερίδες-[printfriendly]
\n  \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
Χωρίς ένα «ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες» τα κυριακάτικα οικογενειακά γεύματα δε θα ήταν τα ίδια. Από τα μικρά «μεριδιάρικα» κοτοπουλάκια τις μέχρι γαλοπούλες πολλών κιλών, το ολόκληρο πουλερικό στο φούρνο είναι η επιτομή της απλής μαγειρικής με υπέροχη γεύση. Προσοχή: αν χρησιμοποιήσετε κάποιο γέρικο πουλερικό, με σκληρότερο κρέας, πρέπει πρώτα να το βράσετε για να μαλακώσει και να γίνει πιο ζουμερό, πριν το ψήσετε.
ΥλικάΕκτέλεση
\n
    \n
  • 1 ολόκληρο μέτριο προς μεγάλο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ.
  • \n
  • 1 ολόκληρο λεμόνι
  • \n
  • ελαιόλαδο
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • \n
  • 1½ κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, βιολογικές (αν δεν βρείτε,. χρησιμοποιείτε απλές βιολογικές πατάτες, μικρού μεγέθους, κομμένες στη μέση), ξεφλουδισμένες
  • \n
  • 12 - 14 ξερά σύκα, κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
  • \n
\nΓια τη σάλτσα (gravy) \n
    \n
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού (50 ml) λευκό (ή κόκκινο) ξηρό κρασί
  • \n
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) σπιτικός ζωμός κότας
  • \n
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο, μαλακωμένο
  • \n
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • \n
  • λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
\n
Για το κοτόπουλο: Τοποθετώ τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τον προθερμαίνω στους 200°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα ρηχό ταψί, αρκετά ευρύχωρο. \nΠλένω καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στύβω το λεμόνι, κρατάω το χυμό σε ένα μπολάκι και βάζω τις λεμονόκουπες στην κοιλιά του πουλερικού. Με ένα γερό κομμάτι  σπάγκο μαγειρικής δένω τα πόδια του για να κλείσει το άνοιγμα της κοιλιάς. Μετά αλείφω ολόκληρο το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, ιδιαίτερα στο στήθος που έχει λεπτότερο δέρμα και καίγεται εύκολα. Πασπαλίζω τότε ολόκληρο το κοτόπουλο με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Βάζω το κοτόπουλο στο κέντρο του ταψιού, με το στήθος προς τα πάνω και γύρω του βάζω τις πατατούλες και τα ξερά σύκα (αν τα χρησιμοποιήσω). \nΒάζω το ταψάκι στο φούρνο, πάνω στη σχάρα και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Περιχύνω με το χυμό λεμονιού που έχω αφήσει στο μπολάκι. \nΜετά το πρώτο 10λεπτο αρχίζω να αλείφω το κοτόπουλο με τα υγρά και το λίπος που θα αρχίσει να βγάζει. Όταν δω ότι αρχίσει να ροδίζει από την επάνω πλευρά, το γυρίζω από την άλλη. Αν δω ότι καίγεται, το σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (όχι ολόκληρο το ταψί, μόνο το κοτόπουλο). \nΓια να δω αν είναι έτοιμο το κοτόπουλο τρυπάω ένα μπούτι του με πιρούνι και πιέζω: το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι εντελώς διάφανο. Αν είναι ροζέ, συνεχίζω το ψήσιμο. \nΒγάζω το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνω να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά περίπου. \n \nΣτο διάστημα αυτό, ετοιμάζω τη σάλτσα gravy: Βγάζω από το ταψί τις πατάτες και τα σύκα και ρίχνω το κρασί στο ταψί. Το τοποθετώ λίγο πιο ψηλά στο φούρνο και ψήνω, μέχρι τα υγρό να αρχίσει να σιγοβράζει. Τότε, μια μια ξύλινη κουτάλα ξύνω τον πυθμένα ώστε να λιώσουν τυχόν καμένα υπολείμματα και να ενωθούν με το υγρό του ταψιού και να το νοστιμίσουν. \nΑδειάζω τη σάλτσα σε ένα μεγάλο διάφανο ποτήρι (π.χ. σε ένα ποτήρι μπίρας) και το αφήνω εκεί για 10 λεπτά. Σταδιακά, βλέπω ότι η καθαρή σάλτσα θα κατακαθίσει χαμηλά στο ποτήρι και είναι σκουρόχρωμη, ενώ στο ψηλότερο μέρος συγκεντρώνεται ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα από λίπος, το οποίο αφαιρώ προσεκτικά με ένα κουτάλι και το πετάω. \nΡίχνω την καθαρή, σκουρόχρωμη σάλτσα ξανά στο ταψί και προσθέτω το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στο πιάτο όπου έχω αφήσει να «ξεκουραστεί» το ψημένο κοτόπουλο. Επίσης, προσθέτω και το ζωμό κότας. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο, πάντα σε ένα ψηλό ράφι και αφήνω το υγρό να βράσει, για 5 λεπτά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά το μαλακωμένο βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να φτιάξω ένα λασπώδες, πηχτό μείγμα. \nΒγάζω το ταψί από το φούρνο, προσθέτω το μείγμα αλευριού-βουτύρου και ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Βάζω ξανά το ταψί στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 1 λεπτό περίπου, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Τέλος, τη νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ρίχνω μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. \nΚόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το μοιράζω σε πιάτα. Συμπληρώνω κάθε μερίδα με πατατούλες και σύκα και σερβίρω, βάζοντας τη σάλτσα gravy σε ξεχωριστό μπολάκι ή σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας
\n--> <!-- [lt_recipe name="ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΑ " servings="4 - 6" prep_time="15M" cook_time="1H15M" total_time=" " summary=" Χωρίς ένα «ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες» τα κυριακάτικα οικογενειακά γεύματα δε θα ήταν τα ίδια. Από τα μικρά «μεριδιάρικα» κοτοπουλάκια τις μέχρι γαλοπούλες πολλών κιλών, το ολόκληρο πουλερικό στο φούρνο είναι η επιτομή της απλής μαγειρικής με υπέροχη γεύση. Προσοχή: αν χρησιμοποιήσετε κάποιο γέρικο πουλερικό, με σκληρότερο κρέας, πρέπει πρώτα να το βράσετε για να μαλακώσει και να γίνει πιο ζουμερό, πριν το ψήσετε. " print="yes" image="" ingredients="1 ολόκληρο μέτριο προς μεγάλο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ.; 1 ολόκληρο λεμόνι; ελαιόλαδο; αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι; 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό; 1½ κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, βιολογικές (αν δεν βρείτε,. χρησιμοποιείτε απλές βιολογικές πατάτες, μικρού μεγέθους, κομμένες στη μέση), ξεφλουδισμένες; 12 - 14 ξερά σύκα, κομμένα στη μέση (προαιρετικά); Για τη σάλτσα (gravy); 1/4 φλιτζ. τσαγιού (50 ml) λευκό (ή κόκκινο) ξηρό κρασί; 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) σπιτικός ζωμός κότας; 1 κουτ. σούπας βούτυρο, μαλακωμένο; 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις; λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού; αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;"]Για το κοτόπουλο: Τοποθετώ τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τον προθερμαίνω στους 200°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα ρηχό ταψί, αρκετά ευρύχωρο. ; Πλένω καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στύβω το λεμόνι, κρατάω το χυμό σε ένα μπολάκι και βάζω τις λεμονόκουπες στην κοιλιά του πουλερικού. Με ένα γερό κομμάτι  σπάγκο μαγειρικής δένω τα πόδια του για να κλείσει το άνοιγμα της κοιλιάς. Μετά αλείφω ολόκληρο το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, ιδιαίτερα στο στήθος που έχει λεπτότερο δέρμα και καίγεται εύκολα. Πασπαλίζω τότε ολόκληρο το κοτόπουλο με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Βάζω το κοτόπουλο στο κέντρο του ταψιού, με το στήθος προς τα πάνω και γύρω του βάζω τις πατατούλες και τα ξερά σύκα (αν τα χρησιμοποιήσω). ; Βάζω το ταψάκι στο φούρνο, πάνω στη σχάρα και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Περιχύνω με το χυμό λεμονιού που έχω αφήσει στο μπολάκι. Μετά το πρώτο 10λεπτο αρχίζω να αλείφω το κοτόπουλο με τα υγρά και το λίπος που θα αρχίσει να βγάζει. Όταν δω ότι αρχίσει να ροδίζει από την επάνω πλευρά, το γυρίζω από την άλλη.; Αν δω ότι καίγεται, το σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (όχι ολόκληρο το ταψί, μόνο το κοτόπουλο). Για να δω αν είναι έτοιμο το κοτόπουλο τρυπάω ένα μπούτι του με πιρούνι και πιέζω: το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι εντελώς διάφανο. Αν είναι ροζέ, συνεχίζω το ψήσιμο. Βγάζω το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνω να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά περίπου. ; Στο διάστημα αυτό, ετοιμάζω τη σάλτσα gravy: Βγάζω από το ταψί τις πατάτες και τα σύκα και ρίχνω το κρασί στο ταψί. Το τοποθετώ λίγο πιο ψηλά στο φούρνο και ψήνω, μέχρι τα υγρό να αρχίσει να σιγοβράζει. Τότε, μια μια ξύλινη κουτάλα ξύνω τον πυθμένα ώστε να λιώσουν τυχόν καμένα υπολείμματα και να ενωθούν με το υγρό του ταψιού και να το νοστιμίσουν. ; Αδειάζω τη σάλτσα σε ένα μεγάλο διάφανο ποτήρι (π.χ. σε ένα ποτήρι μπίρας) και το αφήνω εκεί για 10 λεπτά. Σταδιακά, βλέπω ότι η καθαρή σάλτσα θα κατακαθίσει χαμηλά στο ποτήρι και είναι σκουρόχρωμη, ενώ στο ψηλότερο μέρος συγκεντρώνεται ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα από λίπος, το οποίο αφαιρώ προσεκτικά με ένα κουτάλι και το πετάω. ; Ρίχνω την καθαρή, σκουρόχρωμη σάλτσα ξανά στο ταψί και προσθέτω το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στο πιάτο όπου έχω αφήσει να «ξεκουραστεί» το ψημένο κοτόπουλο. Επίσης, προσθέτω και το ζωμό κότας. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο, πάντα σε ένα ψηλό ράφι και αφήνω το υγρό να βράσει, για 5 λεπτά. ; Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά το μαλακωμένο βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να φτιάξω ένα λασπώδες, πηχτό μείγμα. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, προσθέτω το μείγμα αλευριού-βουτύρου και ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Βάζω ξανά το ταψί στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 1 λεπτό περίπου, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Τέλος, τη νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ρίχνω μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. ; Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το μοιράζω σε πιάτα. Συμπληρώνω κάθε μερίδα με πατατούλες και σύκα και σερβίρω, βάζοντας τη σάλτσα gravy σε ξεχωριστό μπολάκι ή σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 75 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1 ολόκληρο μέτριο προς μεγάλο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ.
  • 1 ολόκληρο λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 1½ κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, βιολογικές (αν δεν βρείτε,. χρησιμοποιείτε απλές βιολογικές πατάτες, μικρού μεγέθους, κομμένες στη μέση), ξεφλουδισμένες
  • 12 - 14 ξερά σύκα, κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
  • Για τη σάλτσα (gravy)
  • 50 ml λευκό (ή κόκκινο) ξηρό κρασί
  • 200 ml ζωμός κότας
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για το κοτόπουλο
  1. Τοποθετώ τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τον προθερμαίνω στους 200°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα ρηχό ταψί, αρκετά ευρύχωρο.

  2. Πλένω καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στύβω το λεμόνι, κρατάω το χυμό σε ένα μπολάκι και βάζω τις λεμονόκουπες στην κοιλιά του πουλερικού. Με ένα γερό κομμάτι  σπάγκο μαγειρικής δένω τα πόδια του για να κλείσει το άνοιγμα της κοιλιάς. Μετά αλείφω ολόκληρο το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, ιδιαίτερα στο στήθος που έχει λεπτότερο δέρμα και καίγεται εύκολα. Πασπαλίζω τότε ολόκληρο το κοτόπουλο με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Βάζω το κοτόπουλο στο κέντρο του ταψιού, με το στήθος προς τα πάνω και γύρω του βάζω τις πατατούλες και τα ξερά σύκα (αν τα χρησιμοποιήσω).

  3. Βάζω το ταψάκι στο φούρνο, πάνω στη σχάρα και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Περιχύνω με το χυμό λεμονιού που έχω αφήσει στο μπολάκι.

  4. Μετά το πρώτο 10λεπτο αρχίζω να αλείφω το κοτόπουλο με τα υγρά και το λίπος που θα αρχίσει να βγάζει. Όταν δω ότι αρχίσει να ροδίζει από την επάνω πλευρά, το γυρίζω από την άλλη. Αν δω ότι καίγεται, το σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (όχι ολόκληρο το ταψί, μόνο το κοτόπουλο).

  5. Για να δω αν είναι έτοιμο το κοτόπουλο τρυπάω ένα μπούτι του με πιρούνι και πιέζω: το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι εντελώς διάφανο. Αν είναι ροζέ, συνεχίζω το ψήσιμο.
    Βγάζω το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνω να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά περίπου.

  6. Σάλτσα gravy
  7. Βγάζω από το ταψί τις πατάτες και τα σύκα και ρίχνω το κρασί στο ταψί. Το τοποθετώ λίγο πιο ψηλά στο φούρνο και ψήνω, μέχρι τα υγρό να αρχίσει να σιγοβράζει. Τότε, μια μια ξύλινη κουτάλα ξύνω τον πυθμένα ώστε να λιώσουν τυχόν καμένα υπολείμματα και να ενωθούν με το υγρό του ταψιού και να το νοστιμίσουν.

  8. Αδειάζω τη σάλτσα σε ένα μεγάλο διάφανο ποτήρι (π.χ. σε ένα ποτήρι μπίρας) και το αφήνω εκεί για 10 λεπτά. Σταδιακά, βλέπω ότι η καθαρή σάλτσα θα κατακαθίσει χαμηλά στο ποτήρι και είναι σκουρόχρωμη, ενώ στο ψηλότερο μέρος συγκεντρώνεται ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα από λίπος, το οποίο αφαιρώ προσεκτικά με ένα κουτάλι και το πετάω.

  9. Ρίχνω την καθαρή, σκουρόχρωμη σάλτσα ξανά στο ταψί και προσθέτω το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στο πιάτο όπου έχω αφήσει να «ξεκουραστεί» το ψημένο κοτόπουλο. Επίσης, προσθέτω και το ζωμό κότας. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο, πάντα σε ένα ψηλό ράφι και αφήνω το υγρό να βράσει, για 5 λεπτά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά το μαλακωμένο βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να φτιάξω ένα λασπώδες, πηχτό μείγμα.

  10. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, προσθέτω το μείγμα αλευριού-βουτύρου και ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Βάζω ξανά το ταψί στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 1 λεπτό περίπου, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Τέλος, τη νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ρίχνω μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.

  11. Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το μοιράζω σε πιάτα. Συμπληρώνω κάθε μερίδα με πατατούλες και σύκα και σερβίρω, βάζοντας τη σάλτσα gravy σε ξεχωριστό μπολάκι ή σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει στη μερίδα του.

Keywords: κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Σας ευχαριστώ!