Print Options:

Κοτόπουλο με αρωματικά στην κατσαρόλα και χυλοπίτες χωριάτικες

Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 10 10 mins Cook Time: 1 1 hr Total Time: 1 hr 10 mins
Servings 4
Υλικά
  • 1 κοτόπουλο 1.200-1.400 γρ. Ελαιοπουλάκι, Αγγελάκης
  • 7-8 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 30 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι, για το σερβίρισμα
  • 50 γρ. σταφίδες, για το σερβίρισμα
  • Λίγα φύλλα δεντρολίβανο, για το σερβίρισμα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πλένω καλά και σκουπίζω το κοτόπουλο. Φορώντας γάντια, ξεκολλάω το δέρμα από το κοτόπουλο (με προσοχή για να μη το σκίσω) δημιουργώντας κενό μεταξύ ψαχνού και πέτσας και βάζω 4-5 φύλλα του φασκόμηλου. Το βάζω σε μια βαθιά και πλατιά κατσαρόλα (πλασοτέ) και προσθέτω νερό μέχρι το μέσον του κοτόπουλου. Προσθέτω τα υπόλοιπα φύλλα φασκόμηλου, το ελαιόλαδο, αλάτι και τους κόκκους πιπεριού. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζω με το καπάκι της και αφήνω το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 1 ώρα. Κατά διαστήματα, γυρίζω το κοτόπουλο μέσα στο νερό ώστε να βράσει σωστά σε όλες τις πλευρές του.

  2. Κρατάω 400 ml από το ζωμό του κοτόπουλου, το βγάζω από την κατσαρόλα και συμπληρώνω αρκετό καυτό νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνω τις χυλοπίτες και τις αφήνω να βράσουν al dente. Τις σουρώνω και τις διατηρώ ζεστές.

  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο και το κορν φλάουρ και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας. Προσθέτω τον καυτό ζωμό από το βράσιμο του πουλερικού, ανακατεύω και ρίχνω τη μουστάρδα, τον μαραθόσπορο, τον κουρκουμά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρω από τη φωτιά. Τέλος, προσθέτω το χυμό λεμονιού.

  4. Σερβίρω τις χυλοπίτες σε μεγάλη πιατέλα και τοποθετώ στο κέντρο το κοτόπουλο. Σκορπίζω τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα φύλλα δεντρολίβανου και σερβίρω μαζί με την πλούσια σάλτσα.

Keywords: κοτόπουλο, χυλοπίτες, φασκόμηλο, μουστάρδα, κυριακάτικο, κουκουνάρι, κουρκουμάς, δεντρολίβανο,

Σας ευχαριστώ!