Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό με σάλτσα ντοματίνια

Κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 36 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ιδιαίτερη συνταγή με φανταστική γεύση και εξαιρετικές ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες. Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σε ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα σε Β1, Β2 και Β12 για τη σωστή κυτταρική διαίρεση και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ντοματίνια που περιλαμβάνονται στη συνταγή, δεν προσφέρουν μόνο ξεχωριστή γεύση αλλά και πολλά ευεργετικά συστατικά για την υγεία. Περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και παράλληλα προστατεύει τις αρτηρίες. Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στις βεταλαΐνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές (ταξινομούνται ως βηταξανθίνες), αλλά και στο λυκοπένιο μία πολύ σπουδαία αντιοξειδωτική ουσία. Λόγω αυτών των ουσιών, τα ντοματίνια παρουσιάζουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ είναι αξιοσημείωτη και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες για καλή γαστρεντερική λειτουργία. Η παρουσία της γραβιέρας στη συνταγή δημιουργεί μια πρόταση υψηλής διατροφικής αξίας. Συγκεκριμένα, θεωρείται ως εξαιρετική πηγή ασβεστίου. To ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό για την υγεία των οστών και των δοντιών καθώς επίσης δρα συνεργατικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, προσφέρει πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής αξίας, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α και D, όπως και σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης. Εξαιρετική πρόταση για ελαφρύ, χορταστικό και θρεπτικό μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο!
Υλικά
    Για το πέστο
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους
  • 60 ml ελαιόλαδο από το βάζο με τις λιαστές ντομάτες
  • 200 γρ. γραβιέρα κομμένη σε φέτες
  • 300 γρ. ντοματίνια χρωματιστά, κομμένα στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκο βασιλικό για το σερβίρισμα
  • Φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό
  • 50 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
    Για το πέστο:
  1. blank Βάζω όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη, πράσινη κρέμα. Αλάτι δεν χρησιμοποιώ γιατί το κεφαλοτύρι είναι αρκετά αλμυρό.
  2. Για το κοτόπουλο:
  3. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω οριζόντια τα φιλέτα και τα ανοίγω σαν «βιβλίο». Αλατοπιπερώνω και αλείφω με τη σάλτσα πέστο. Απλώνω λίγες λιαστές ντομάτες και 1 φέτα γραβιέρα. Κλείνω τα φιλέτα και στερεώνω το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
  4. blankΒάζω τα φιλέτα σε ένα ταψάκι, ραντίζω με το λάδι από τις λιαστές ντομάτες και τα αλατοπιπερώνω. Ψήνω για 15 λεπτά. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και σκορπίζω τα ντοματίνια και το σκόρδο. Ραντίζω με το βαλσαμικό και το πετιμέζι και επαναφέρω στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη. Σερβίρω τα φιλέτα με λευκό ρύζι, πασπαλισμένα με φρέσκο βασιλικό.
Keywords: κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό σάλτσα ντοματίνια

Σας ευχαριστώ!