Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοτόπιτες ανοιχτές με σπανάκι, σε φύλλο κρούστας

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 50 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 800 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 15 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. ξηροί καρποί της αρεσκείας σας, χοντροσπασμένους (φουντούκια, αμύγδαλα, Αιγίνης, κουκουνάρι) + λίγους επιπλέον ολόκληρους για την επιφάνεια
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά. Ρίχνω τους κύβους του κοτόπουλου, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 6-8 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Βγάζω το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά.

  2. Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι, αλατοπιπερώνω και σοτάρω μέχρι να πέσει ο όγκος από το σπανάκι. Το μεταφέρω στο μπολ με το κοτόπουλο (το βγάζω με τρυπητή κουτάλα ώστε να μην πάρω και τα ζουμιά του) και το αφήνω στην άκρη.

  3. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τα 150 γρ. μοτσαρέλα, το δυόσμο, τους ξηρούς καρπούς, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω τα σοταρισμένα υλικά και ανακατεύω καλά.

  4. Για τις κοτόπιτες
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά 4 ατομικά φορμάκια ή 1 τετράγωνο ταψάκι 24x24 εκ. Βουτυρώνω καλά όλα τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετώ το ένα επάνω στο άλλο. Με ένα μαχαίρι κόβω τα φύλλα στη μέση και οριζόντια και κάθετα δημιουργώντας 4 παραλληλόγραμμα. Στρώνω τα φύλλα στα ατομικά φορμάκια. Εάν χρησιμοποιήσετε το τετράγωνο ταψάκι δεν χρειάζεται να τα κόψετε.

  6. κοτόπιτες

    Μοιράζω τη γέμιση στα φορμάκια και πασπαλίζω με την υπόλοιπη μοτσαρέλα. Σκορπίζω λίγους ξηρούς καρπούς και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά. Εάν βάλω το μείγμα σε τετράγωνο ταψάκι, ψήνω για 40 λεπτά.

Keywords: κοτόπιτα, σπανάκι, δυόσμος, κρούστα, μοτσαρέλα,κοτόπιτες ανοιχτές με σπανάκι

Σας ευχαριστώ!