Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοτόπιτα με τραχανά

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 60 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τα φύλλα
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 - 11 φύλλα)
  • 100 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 2 αυγά
  • 600 ml γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τον τραχανά
  • 120 γρ. τραχανά
  • τα φύλλα από 2 - 3 μεγάλα ματσάκια μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 2 ματσάκια φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
  • το λευκό μέρος από 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 5 μέτριες ντομάτες, ώριμες αλλά σφικτές, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το κοτόπουλο
  • 800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μικρούς κύβους του 1/2 εκ.
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη (προαιρετικά)
  • 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τον τραχανά:
  1. blank Σε ένα μέτριο μπολ βάζω τον τραχανά, το καλύπτω καλά με χλιαρό νερό και το αφήνω να μουσκέψει για 15 - 20 λεπτά. Το στραγγίζω σε ψιλή σήτα, το στύβω με τα χέρια και το αφήνω σε ένα φαρδύ μπολ. Προσθέτω το μαϊντανό, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις ντομάτες και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνω το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.
  2. Για το κοτόπουλο:
  3. blank Βάζω σε ένα μπολ τους κύβους κοτόπουλου, τους αλατοπιπερώνω καλά και τους ανακατεύω. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω τους μισούς κύβους κοτόπουλου, για 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τους στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζω το τηγάνι, ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τους υπόλοιπους κύβους για 6 - 8 λεπτά, μέχρι και αυτοί να ροδίσουν καλά. Τους στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ο λόγος που σοτάρω το κοτόπουλο σε δύο δόσεις είναι γιατί, αν βάλω όλους τους κύβους μαζί στο τηγάνι, η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και οι κύβοι θα βράσουν αντί να τηγανιστούν και να ροδίσουν. Τους βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τη μουστάρδα και το ανθότυρο και ανακατεύω καλά.
  4. Για την πίτα:
  5. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  6. blankΑπλώνω 2 φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους και κάνω ένα μακρύ κορδόνι με γέμιση στην άκρη. Τυλίγω σε μακρύ ρολό και το μεταφέρω στο ταψί. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία κάνοντας «κύκλους» μέσα στο ταψί μέχρι να γεμίσει. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα. Αλατοπιπερώνω και ραντίζω την πίτα με το μίγμα. Ψήνω για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Keywords: κοτόπιτα τραχανά

Σας ευχαριστώ!