Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοτομπουγάτσα με τυρί

Κοτομπουγάτσα με τυρί
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για την πίτα
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 - 11 φύλλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 ml) γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ψαχνό από βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο, κομματιασμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 250 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με το πιρούνι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν δω ότι πάει να πάρει βράση, ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει, ανακατεύοντας πολύ συχνά ώστε να μην κολλήσει αλλά και για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω μέχρι να λιώσει και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτω τα κομματιασμένα τυριά και τα αυγά και ανακατεύω καλά. Τέλος, ρίχνω λίγο τριμμένο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω την κρέμα κατά μέρος, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.

  2. Για την πίτα
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ένα μέτριο ορθογώνιο πυρίμαχο ταψάκι (χρησιμοποιώ το τυπικό σπιτικό ταψάκι με διαστάσεις περίπου 40 x 28 εκ.) και στρώνω 5 από τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά με πινέλο, ένα-ένα.
    Αφρατεύω την κρέμα με το σύρμα και προσθέτω το κοτόπουλο. Ανακατεύω και την αδειάζω στο ταψάκι. Ισιώνω καλά και τη σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5 ή 6 φύλλα κρούστας (ανάλογα με το πόσα περιέχει το πακέτο), λαδωμένα και αυτά ένα-ένα.

  4. Η κοτοπμπουγάτσα με τυρί, έτοιμη για σερβίρισμα!

    Κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, τις γυρίζω προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφω την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
    Ψήνω την πίτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή, αλλά όχι καυτή.

Keywords: κοτομπουγατσα με τυρι

Σας ευχαριστώ!