Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κορμός χριστουγεννιάτικος με καραμελωμένα αχλάδια

Κορμός χριστουγεννιάτικος με καραμελωμένα αχλάδια
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 10 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 2 ώρες 25 λεπτά.
Servings 8
Υλικά
    Για το παντεσπάνι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την κρέμα
  • 400 γρ. μασκαρπόνε
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • Για τα αχλάδια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 μέτρια αχλάδια
  • 100 ml Peleano Rose
Εκτέλεση
    Για το παντεσπάνι
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου και την αφήνω στην άκρη.

  2. Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζω τους κρόκους σε ένα μπολ με τη μισή ποσότητα ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.

  3. Βάζω τα ασπράδια και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη μαρέγκα. Χωρίς να σταματήσω το χτύπημα προσθέτω βροχηδόν την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί στη μαρέγκα και να την κάνει λεία και γυαλιστερή.

  4. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω την μαρέγκα σταδιακά και σε δόσεις στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. Αδειάζω το μείγμα στη λαμαρίνα και ισιώνω για να είναι παντού ισόπαχο. Ψήνω στο φούρνο για 10 λεπτά.

  5. Βγάζω το παντεσπάνι από το φούρνο και αμέσως το αναποδογυρίζω σε μια καθαρή πετσέτα. Αφαιρώ με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί και τυλίγω το παντεσπάνι σε ρολό. Το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να κρυώσει.

  6. Για την κρέμα
  7. Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τα υλικά μέχρι να αφρατέψουν. Αφήνω την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστώ.

  8. Για τα αχλάδια
  9. Καθαρίζω τα αχλάδια και τα κόβω σε μέτριους κύβους. Βάζω τη ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τη ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει να και γίνει καραμέλα. Ρίχνω με προσοχή τα αχλάδια και τα ανακατεύω για να κολλήσουν στην καραμέλα. Προσθέτω το Peleano και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η καραμέλα και να αρχίσουν να βράζουν τα αχλάδια. Μόλις μισομαλακώσουν αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν.

  10. Συναρμολόγηση
  11. Ξεδιπλώνω το παντεσπάνι και με ένα πινέλο το αλείφω με τα υγρά που υπάρχουν στο τηγάνι με τα αχλάδια. Απλώνω την μισή ποσότητα της κρέμας και σκορπίζω αρκετά από τα αχλάδια (κρατάω λίγα για το σερβίρισμα). Τυλίγω με προσοχή το ρολό και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη. Το τυλίγω καλά και το αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες.

  12. Για το σερβίρισμα
  13. Βγάζω τη μεμβράνη από το ρολό και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω τις άκρες του για να είναι ομοιόμορφες. Απλώνω την υπόλοιπη κρέμα για να το καλύψω καλά και διακοσμώ με λίγα καραμελωμένα αχλάδια και χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Keywords: κορμός χριστουγεννιάτικος με καραμελωμένα αχλάδια

Σας ευχαριστώ!