Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κορμός αμύγδαλου

Ρολό αμυγδάλου αφράτο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 10 λεπ Total Time: 1 ώρα 10 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για το παντεσπάνι αμυγδάλου
  • 1 κουτ. γλυκού λιωμένο βούτυρο, για το ταψάκι
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χονδροσπασμένη αμυγδαλόψιχα, ελαφρά καβουρδισμένη στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 1½ κουτ. σούπας λικέρ πικραμύγδαλο (αμαρέτο)
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, σπασμένη και ελαφρώς καβουρδισμένη στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει
  • 2 κουτ. σούπας άλειμμα φουντουκιού
  • 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 30 γρ. φυστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
    Παντεσπάνι
  1. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα ρηχό ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 13 x 23 εκ. και το στρώνω με ένα κομμάτι λαδόκολλας. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ºC.

  2. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη και τη σκόνη βανίλιας, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο.  Σε ένα άλλο, καθαρό μπολ χτυπάω τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα, όχι σφικτή. Προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζω στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα (ή με μια ξύλινη κουτάλα), με ανάλαφρες κινήσεις για να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.

  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, ελάχιστο αλάτι και τη μισή αμυγδαλόψιχα και ανακατεύω. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μείγμα της μαρέγκας και ανακατεύω απαλά με την ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζω στο ταψάκι, το ισιώνω καλά με μια σπάτουλα και το ψήνω για 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.

  4. Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνω μια στεγνή και καθαρή βαμβακερή πετσέτα, μεγαλύτερη από το ταψάκι, και την πασπαλίζω με την άχνη.

  5. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, αναποδογυρίζω αμέσως αλλά προσεκτικά το ταψί στην πετσέτα. Βγάζω το ταψάκι και με προσοχή τραβάω και αφαιρώ τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι. Ανασηκώνω την πετσέτα και τυλίγω το παντεσπάνι από την στενή πλευρά του σε ρολό (δεν τυλίγω και την πετσέτα, απλώς με αυτήν ανασηκώνω και σπρώχνω προσεκτικά το παντεσπάνι για να τυλιχτεί). Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει πριν κρυώσει το παντεσπάνι, όσο είναι ακόμα αχνιστό και ελαστικό. Το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.

  6. Γέμιση
  7. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος, το λικέρ και βανίλια μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα παχύρρευστο σαν γιαούρτι. Σταδιακά προσθέτω τη μισή άχνη και χτυπάω λίγο ακόμα, μέχρι να ετοιμάσω σχετικά σφικτή σαντιγί. Προσθέτω τη μισή αμυγδαλόψιχα και ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα.

  8. Ξετυλίγω το παντεσπάνι από την πετσέτα και το ξερολάρω σε μια πιατέλα. Το αλείφω με το άλειμμα φουντουκιού και από πάνω απλώνω το μείγμα της σαντιγί. Σκορπίζω τα φυστίκια Αιγίνης, τυλίγω και πάλι το παντεσπάνι σε ρολό και το αλείφω εξωτερικά με τη μαρμελάδα.

  9. Ρολό αμυγδάλου αφράτο

    Πασπαλίζω το ρολό με την υπόλοιπη αμυγδαλόψιχα και την υπόλοιπη άχνη. Το κόβω σε ρολό και σερβίρω.

Keywords: ρολο αμυγδαλου αφρατο

Σας ευχαριστώ!