Print Options:

Κόκκινο χούμους με βασιλικό και πιτάκια τορτίγιας

Κόκκινο χούμους με βασιλικό & πιτάκια τορτίγιας
Υλικά
  • 500 γρ. ρεβίθια χοντρά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • Για το χούμους
  • 1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ, ΚΥΚΝΟΣ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ, ΚΥΚΝΟΣ
  • 1 κουτ. γλυκού ζαατάρ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 10-12 φύλλα βασιλικό, για το σερβίρισμα
  • Για τα τσιπς
  • 4 μεγάλες τορτίγιες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • Αλάτι θαλασσινό
  • πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζω τα ρεβίθια σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνω για 12 ώρες να φουσκώσουν.
    Την επόμενη ημέρα, βάζω τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα, προσθέτω το κρεμμύδι και αρκετό νερό και βράζω για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στραγγίξω τα ρεβίθια (μαζί με το κρεμμύδι) σε σουρωτήρι και τα αφήνω να κρυώσουν.

  2. Για το χούμους
  3. Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνω τον πελτέ. Τον καβουρδίζω για 1-2 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει και προσθέτω τα ντοματάκια κονκασέ. Ανακατεύω και πασπαλίζω με το ζαατάρ και αφήνω τη σάλτσα να στεγνώσει εντελώς.

  4. Βάζω στον πολυκόφτη τα βρασμένα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, τα μπαχαρικά, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα.

  5. Μεταφέρω το χούμους σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

  6. Για τα τσιπς
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο, την πάπρικα και την ρίγανη.

  8. Κόκκινο χούμους με βασιλικό & πιτάκια τορτίγιας

    Βάζω όλες μαζί τις τορτίγιες στον πάγκο της κουζίνας και τις κόβω με ένα μεγάλο μαχαίρι σε τρίγωνα. Στρώνω τα τριγωνάκια στη λαμαρίνα και τα ραντίζω με το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Πασπαλίζω με θαλασσινό αλάτι και πιπέρι και τις ψήνω για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.

Σας ευχαριστώ!