Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο και κρέμα γραβιέρας

Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 1 ώρα Total Time: 2 ώρες
Servings 10
Υλικά
  • 8 φύλλα χωριάτικα Ζύμη Ψαχνών
  • 100 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • Σουσάμι και μαυροσούσαμο (προαιρετικά)
  • Για τον κιμά
  • 700 γρ. κιμάς από μοσχαρίσια σπάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ
  • 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 30 ml πετιμέζι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 10-12 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την κρέμα γραβιέρας
  • 500 γρ. γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 400 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και καβουρδίζω τον πελτέ. Ρίχνω πράσο και τις πιπεριές και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Ρίχνω τον κιμά και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω μέχρι να χάσει τα υγρά του.

  2. Για την κρέμα γραβιέρας
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και καβουρδίζω το ελαιόλαδο. Ρίχνω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα αυγά, τη μουστάρδα, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.

  4. Για την πίτα
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Λαδώνω ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και στρώνω 4 φύλλα χωριάτικα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

  6. Αδειάζω τη μισή κρέμα γραβιέρας, τον κιμά και τελειώνω με την υπόλοιπη κρέμα γραβιέρας.

  7. Καλύπτω την γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα (λαδωμένα) και στρίβω τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, δημιουργώντας έναν κόθρο.

  8. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το γιαούρτι με τους κρόκους και αλείφω καλά όλη την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω βαθιά σε κομμάτια και πασπαλίζω όλη την επιφάνεια με σουσάμι και μαυροκούκκι.

  9. Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο και κρέμα γραβιέρας

    Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.

Keywords: Κιμαδόπιτα,με,χωριάτικο,φύλλο,και,κρέμα,γραβιέρας

Σας ευχαριστώ!