Print Options:

Κιμαδόπιτα με κιμά κοτόπουλο

Κιμαδόπιτα με κιμά κοτόπουλο
Cooking Method
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 45 mins Rest Time: 35 mins Total Time: 1 hr 40 mins
Servings 8
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι κίτρινο, Μύλοι Δάκου
  • 50 ml νερό
  • 50 ml γάλα
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο αυγού, για το άλειμμα της πίτας
  • Για την γέμιση
  • 300 γρ. κιμά κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τα φύλλα
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
    Για τον κιμά
  1. Ζυμώνω καλά τα υλικά και τα αφήνω στην άκρη.

  2. Για τη ζύμη
  3. Βάζω το νερό, το γάλα, το γιαούρτι και το αλάτι και ανακατεύω με το σύρμα. Προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνω καλά με τα χέρια μου μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη, απαλή και ελαστική. Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

  4. Για την πίτα
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύω το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα αφήνω στην άκρη.

    Κόβω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Βάζω σε αλευρωμένο πάγκο το πρώτο κομμάτι ζύμη και το ανοίγω με τον πλάστη σε χοντρό, στρογγυλό φύλλο. Το βάζω στην άκρη και επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με τα άλλα 3 κομμάτια ζύμης.

  6. Βουτυρώνω ελαφρά το πρώτο φύλλο και σκορπίζω το ¼ από το μείγμα με τον κιμά. Απλώνω τον κιμά με τα χέρια μου και καλύπτω με το δεύτερο φύλλο. Βουτυρώνω και απλώνω ακόμα ¼ από το κιμά. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με όλα τα φύλλα και τελειώνω με το τελευταίο μείγμα του κιμά. Αφήνω τα φύλλα για 10 λεπτά και με τα χέρια μου, τραβάω μέχρι να ανοίξει σε όσο το δυνατόν πιο λεπτό φύλλο γίνεται.

  7. Φέρνω πρώτα την δεξιά πλευρά του φύλλου προς το κέντρο, βουτυρώνω και καλύπτω με την αριστερή πλευρά. Βουτυρώνω και παίρνω το επάνω μέρος του φύλλου και το φέρνω προς το κέντρο. Βουτυρώνω και τέλος, καλύπτω με το κάτω μέρος του φύλλου. Σκεπάζω και το αφήνω για 10 λεπτά.

  8. Κιμαδόπιτα με κιμά κοτόπουλο

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.

    Μεταφέρω την πίτα σε βουτυρωμένο ταψί 22x33 εκ. Πιέζω με τις παλάμες μου για να απλώσει το τετράγωνο και να καλύψει εντελώς το ταψί. Αλείφω με τον κρόκο και χαράζω με ένα μαχαίρι. Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.

Keywords: κιμαδόπιτα, αλεύρι κίτρινο, χειροποίητο φύλλο, κιμάς, κιμάς κοτόπουλο, ελαφρύ,
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/kimadopita-me-kima-kotopoulo/

Σας ευχαριστώ!