Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κέικ με ταχίνι, μέλι και δεντρολίβανο

Κέικ με ταχίνι, μέλι και δεντρολίβανο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 35 λεπ Total Time: 50 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 85 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 70 γρ. μέλι
  • 45 γρ. ταχίνι
  • 40 ml γάλα
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο (φύλλα), ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγα φύλλα δεντρολίβανο
  • Χρωματιστά ζαχαρωτά
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις. Και λαδώνω ελαφρά μια μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ.

  2. Βάζω το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτω τα αυγά (ένα τη φορά) και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα.

  3. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το δεντρολίβανο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το μέλι με το γάλα.

  4. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και ρίχνω εναλλάξ τα στεγνά υλικά και το μείγμα μέλι-γάλα. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για 30-35 λεπτά.

  5. Το αφήνω να κρυώσει και το σερβίρω με χρωματιστά ζαχαρωτά και φύλλα δεντρολίβανο.

Note

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία ιδανική πρόταση για πρωινό, σνακ ή ενδιάμεσο μικρογεύμα (δεκατιανό ή απογευματινό). Το ταχίνι έχει μεγάλη θρεπτική αξία και ως εκ τούτου αποτελεί μία πολύ υγιή προσθήκη στη διατροφή. Χάρη στις φυτικές ίνες, τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα ωφέλιμα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του, το ταχίνι συνεισφέρει σημαντικά στην υγεία του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, προωθεί την πεπτική υγεία, συμβάλει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης και επομένως στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και στην καταπολέμηση του Οξειδωτικού Στρες. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ταχινιού είναι η παρουσία πολύτιμων λιπαρών. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στο ταχίνι είναι πολυακόρεστο, το οποίο θεωρείται ως «καλό» λίπος. Υπάρχουν διάφορα είδη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) και το ταχίνι περιέχει δύο από αυτά (απαραίτητα ή ουσιώδη): α-λινολενικό οξύ: ALA (ωμέγα-3 λιπαρό) και λινελαϊκό οξύ: LA (ωμέγα-6 λιπαρό). Τέλος, το ταχίνι θεωρείται ως μια καλή φυτική πηγή πρωτεϊνών και θειαμίνης, η οποία είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β που χρειάζεται ο οργανισμός για να μεταβολίσει υδατάνθρακες και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη νευρική λειτουργία. Στο θρεπτική μας εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη υψηλή διατροφική αξία του μελιού (αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο), όπως και του δεντρολίβανου το οποίο παρουσιάζει σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα σημαντικές για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος.

Keywords: κέικ με ταχίνι

Σας ευχαριστώ!