Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κεφτεδάκια στιφάδο

Κεφτεδάκια στιφάδο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 30 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 2 ώρες 30 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για τα κεφτεδάκια
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα ή λάπα
  • 250 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 - 3 κουτ. σούπας νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για το στιφάδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 20 - 25 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια που θα ψιλοκόψω κονκασέ)
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 - 6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα κεφτεδάκια
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα δύο είδη κιμά και τα ζυμώνω με τα χέρια μου για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτω την τριμμένη φρυγανιά, το αυγό, το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω ξανά, μέχρι να ετοιμάσω ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι το μείγμα να σφίξει. Στη συνέχεια το πλάθω σε μικρά κεφτεδάκια βάρους περίπου 25 γρ. το καθένα.

  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο, το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια, σε δόσεις, για 2 - 3 λεπτά, ρολάροντάς τα στο λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  3. Για το στιφάδο
  4. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα ολόκληρα κρεμμυδάκια για στιφάδο, για 7 - 8 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα αλατοπιπερώνω, σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 1 λεπτό. Αποσύρω από τη φωτιά.

  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνω μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε προσθέτω το μείγμα του τηγανιού, με τα υγρά του και ανακατεύω μια φορά. Βάζω προσεκτικά στην κατσαρόλα τα κεφτεδάκια και προσθέτω την κανέλα, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αφήνω τα μείγμα να ξαναπάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά καλά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω το στιφάδο μου για 25 - 30 λεπτά. Αν χρειαστεί, μπορώ να προσθέσω κατά το μαγείρεμα ½ - 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, ώστε το φαγητό να έχει μια δεμένη σαλτσούλα στο τέλος.

    Σερβίρω το στιφάδο με τηγανητές πατάτες ή με ρύζι πιλάφι.

Keywords: κεφτεδάκια στιφάδο

Σας ευχαριστώ!