Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κεφτεδάκια με τραχανά

Κεφτεδάκια με τραχανά
<!-- \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
proetoimasiamagiremaservirismaanamonilogo-design-like-for-likevideo button
20΄20΄6 μερίδες30΄[printfriendly]
\n  \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
Ο τραχανάς αντικαθιστά μέρος του ψωμιού στο μείγμα με τον κόκκο τους να γίνεται αισθητός στο στόμα, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αποτέλεσμα. Το μείγμα του κιμά γίνεται πιο στεγνό μεν, αλλά τηγανίζεται ομοιόμορφα.
ΥλικάΕκτέλεση
\n
    \n
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • \n
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γλυκός τραχανάς
  • \n
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο
  • \n
  • 2 λεπτές φέτες χωριάτικο ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο για 2 - 3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένο
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πικάντικη γραβιέρα (π.χ. Κρήτης ή Νάξου), τριμμένη
  • \n
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • \n
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • \n
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • \n
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
  • \n
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • \n
\n
Σε ένα μπολ ρίχνω 400 ml καυτό νερό, προσθέτω τον τραχανά και τον αφήνω να μουσκέψει για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει. Τον στραγγίζω και τον στύβω καλά με τα χέρια. \nΣε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρω και αφήνω κατά μέρος. \nΣε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω τον κιμά και το σοταρισμένο κρεμμύδι με το λάδι του και ζυμώνω με τα χέρια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτω τον τραχανά, το ψωμί, τη γραβιέρα, τα αυγά, τον πελτέ, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά τα υλικά για 4 - 5 λεπτά, ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Σκεπάζω το μπολ και το μεταφέρω στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να σφίξει λιγάκι και να αναμειχθούν τα αρώματά του. \nΤο βγάζω από το ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα. Ρίχνω το αλεύρι σε ένα φαρδύ μπολ και αλευρώνω τους κεφτέδες. \nΣε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει 4 εκ. από τον πυθμένα. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις των 6 - 7 κομματιών, για 7 - 8 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρω ζεστά ή χλιαρά. Συνοδεύω με τηγανητές πατάτες ή πουρέ πατάτας και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.
\n-->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 20 λεπ Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 10 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γλυκός τραχανάς
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο
  • 2 λεπτές φέτες χωριάτικο ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο για 2 - 3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πικάντικη γραβιέρα (π.χ. Κρήτης ή Νάξου), τριμμένη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ρίχνω 400 ml καυτό νερό, προσθέτω τον τραχανά και τον αφήνω να μουσκέψει για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει. Τον στραγγίζω και τον στύβω καλά με τα χέρια.

  2. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρω και αφήνω κατά μέρος.

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά και το σοταρισμένο κρεμμύδι με το λάδι του και ζυμώνω με τα χέρια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτω τον τραχανά, το ψωμί, τη γραβιέρα, τα αυγά, τον πελτέ, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά τα υλικά για 4 - 5 λεπτά, ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Σκεπάζω το μπολ και το μεταφέρω στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να σφίξει λιγάκι και να αναμειχθούν τα αρώματά του.

  4. Το βγάζω από το ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα. Ρίχνω το αλεύρι σε ένα φαρδύ μπολ και αλευρώνω τους κεφτέδες.

  5. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει 4 εκ. από τον πυθμένα. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις των 6 - 7 κομματιών, για 7 - 8 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρω ζεστά ή χλιαρά. Συνοδεύω με τηγανητές πατάτες ή πουρέ πατάτας και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.

Keywords: κεφτεδάκια με τραχανά

Σας ευχαριστώ!