\n | \n | \n | \n \n | \n |
30΄ | \n40΄ | \n6 μερίδες | \n- | \n \n[printfriendly] | \n
Μεγάλη ιδιαιτερότητα του μείγματος αυτού είναι η προσθήκη του πουρέ μανιταριών. Προσέχουμε όμως να μην τα πλύνουμε σε νερό. | \n|
Υλικά | \nΕκτέλεση | \n
\n
|
\n
Κεφτέδες: Μουσκεύω το ψωμί στο γάλα, το στύβω καλά (δεν πετάω το γάλα) και το βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. \nΒάζω στον κάδο του μπλέντερ τα μανιτάρια με το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιώ καλά. Ρίχνω τον πολτό στο μπολ με το ψωμί και προσθέτω τον κιμά, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το κύμινο και το γάλα στο οποίο μούσκεψα το ψωμί. Βάζω αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά το μείγμα για 3 - 4 λεπτά. \nΠλάθω το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνω. Ρίχνω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3 - 4 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζω εκεί τα κεφτεδάκια, σε δόσεις, για 5 - 6 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζω όλα τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μία ή δύο στρώσεις. \n \nΣάλτσα ντομάτας: Καθαρίζω καλά το τηγάνι και βάζω εκεί το χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι, τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά μέχρι η σάλτσα να πάρει μια βράση. Μετριάζω τη φωτιά και μαγειρεύω για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. \nΑδειάζω τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τους κεφτέδες, ανακινώ για να απλωθεί καλά και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα κεφτεδάκια αρκετή από τη σάλτσα. \n \nΣάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι. \n \nΣερβίρισμα: Βάζω τα κεφτεδάκια σε μεγάλη πιατέλα ή τα μοιράζω σε πιάτα. Τα περιχύνω με την κόκκινη σάλτσα της κατσαρόλας και από πάνω απλώνω κουταλιές από τη σάλτσα γιαουρτιού. Πασπαλίζω με πάπρικα τα φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω με ρύζι πιλάφι. | \n
Μουσκεύω το ψωμί στο γάλα, το στύβω καλά (δεν πετάω το γάλα) και το βάζω σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τα μανιτάρια με το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιώ καλά. Ρίχνω τον πολτό στο μπολ με το ψωμί και προσθέτω τον κιμά, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το κύμινο και το γάλα στο οποίο μούσκεψα το ψωμί. Βάζω αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά το μείγμα για 3 - 4 λεπτά.
Πλάθω το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνω. Ρίχνω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3 - 4 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζω εκεί τα κεφτεδάκια, σε δόσεις, για 5 - 6 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζω όλα τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μία ή δύο στρώσεις.
Καθαρίζω καλά το τηγάνι και βάζω εκεί το χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι, τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά μέχρι η σάλτσα να πάρει μια βράση. Μετριάζω τη φωτιά και μαγειρεύω για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
Αδειάζω τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τους κεφτέδες, ανακινώ για να απλωθεί καλά και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα κεφτεδάκια αρκετή από τη σάλτσα.
Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι.
Βάζω τα κεφτεδάκια σε μεγάλη πιατέλα ή τα μοιράζω σε πιάτα. Τα περιχύνω με την κόκκινη σάλτσα της κατσαρόλας και από πάνω απλώνω κουταλιές από τη σάλτσα γιαουρτιού. Πασπαλίζω με πάπρικα τα φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω με ρύζι πιλάφι.
Σας ευχαριστώ!