Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κεφτεδάκια φούρνου, αλλιώτικα

Κεφτεδάκια φούρνου, αλλιώτικα
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 30 λεπ Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για τα κεφτεδάκια
  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα ή λάπα
  • 250 γρ. χοιρινός κιμάς, από σπάλα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστη κανέλα σε σκόνη
  • Για τη ζύμη
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • Για την επάλειψη
  • 2 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, χτυπημένα ελαφρώς μέχρι να γίνουν σαν σαπουνάδα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαυροκούκκι
Εκτέλεση
    Για τον κιμά
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα δύο είδη κιμά και το κρεμμύδι και τα ζυμώνω με τα χέρια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά (το αυγό, την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα και αλατοπίπερο) και συνεχίζω το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά. Ο χρόνος ίσως φαίνεται υπερβολικός, όμως είναι απαραίτητος, για να μαλακώσουν οι ίνες του κρέατος και να γίνει το μείγμα υπέροχα αφράτο.

  2. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει. Βγάζω το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και το πλάθω σε μικρά κεφτεδάκια, βάρους 15 - 20 γρ.

  3. Βάζω να βράσει νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω προσεκτικά τα κεφτεδάκια, σε δόσεις, και τα βράζω για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ανοίξει το χρώμα τους. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζω σε μια μεγάλη πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν.

  4. Για τη ζύμη
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα ρίχνω το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύω. Προσθέτω το βούτυρο και το τρίβω με τα δάχτυλά μου στο αλεύρι, μέχρι να λιώσει και να σχηματίσει με το αλεύρι ένα νοτισμένο και ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτω το αυγό, το γιαούρτι, το ξίδι, το αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και ζυμώνω καλά με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη σχετικά μαλακή. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με μια νοτισμένη βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος μέχρι να κρυώσουν καλά.

  6. Για το ταψί
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.

  8. Ξετυλίγω τη ζύμη και την κόβω σε κομμάτια με βάρος 25 γρ. το καθένα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη τα κομμάτια της ζύμης για να πλατύνουν και να γίνουν περίπου σαν πιατάκια του καφέ. Στο κέντρο κάθε ζύμης βάζω από ένα καλά στραγγισμένο και κρύο κεφτεδάκι και το τυλίγω καλά με τη ζύμη, καλύπτοντάς το εντελώς.

  9. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζω το σουσάμι και το μαυροκούκκι και ανακατεύω καλά. Με ένα πινέλο αλείφω τις μπαλίτσες ζύμης με τα χτυπημένα ασπράδια και μετά τα ρολάρω στα ανάμεικτα σουσάμια και τα αραδιάζω στο ταψί.

  10. Τα ψήνω για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και τα σερβίρω ζεστά, συνοδεύοντας με γιαούρτι, αρωματισμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.

Keywords: αλλιώτικα

Σας ευχαριστώ!