Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Καρυδόπιτα «Κοπεγχάγη»

Καρυδόπιτα «Κοπεγχάγη»
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 40 λεπτά.
Servings 12
Υλικά
  • 500 γρ. φύλλα Βηρυτού, Ζύμη Ψαχνών
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένο αγελαδινό βούτυρο, για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση-καρυδόπιτα
  • 8 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χοντροσπασμένα καρύδια ή αμύγδαλα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Για το σιρόπι
  • 1 λίτρο νερό
  • 4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • χυμός από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
    Για την γέμιση
  1. Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάω σε αφράτη μαρέγκα. Αδειάζω την μαρέγκα σε ένα μπολ και επαναφέρω τον κάδο στο μίξερ.

  2. Ρίχνω του κρόκους και τη ζάχαρη και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτω την φρυγανιά, τα μπαχαρικά, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και την καρυδόψυχα.

  3. Ανακατεύω καλά με την σπάτουλα. Αφού αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά ρίχνω σε 3 δόσεις την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα αλλά να μη χάσει τον όγκο της.

  4. Για την συναρμολόγηση
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις. Αλείφω με λίγο βούτυρο ένα σκεύος 36 εκ. (ή παραλληλόγραμμο 24x34 εκ.) και στρώνω τα μισά φύλλα Βηρυτού αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο βούτυρο.

  6. Αδειάζω το μίγμα της καρυδόπιτας και στρώνω με μια σπάτουλα. Γυρίζω προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα Βηρυτού (βουτυρωμένα). Κλείνω καλά τα φύλλα στα πλαϊνά του ταψιού και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω την πίτα.

  7. Ψήνω για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει. Αν δω μετά τα 30 λεπτά ότι έχει πάρει πολύ έντονο χρώμα το φύλλο, σκεπάζω με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο.

  8. Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να σταθεί για 10 λεπτά.

  9. Για το σιρόπι
  10. Βάζω τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζω για 8-10 λεπτά.
    Με ένα κουτάλι, ραντίζω με το σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.

Keywords: Καρυδόπιτα,Κοπεγχάγη

Σας ευχαριστώ!