Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κανταϊφόπιτα με πράσα και κιμά

Κανταϊφόπιτα με πράσα και κιμά
<!-- [lt_recipe name="ΚΑΝΤΑΪΦΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΙΜΑ" servings="10-12" prep_time="40M" cook_time="45M" summary="Μια αληθινά πρωτότυπη και γευστικότατη πίτα με τη ιδιαιτερότητα ότι αντί για κλασικό φύλλο χρησιμοποιώ κανταΐφι που δίνει ποικιλία στην υφή. " print="yes" ingredients="Για την πίτα;500 γρ. έτοιμο φύλλο κανταΐφι;½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο, για το σκεύος και το κανταΐφι;2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά;500 ml γάλα;2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα;Για τη γέμιση;4 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες των 2 εκ.;3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο;300 γρ. χοιρινός κιμάς από “στρογγυλό”;2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα;1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι;1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι;½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος;ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι" ]Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις ροδέλες των πράσων και 2 - 3 κουτ. σούπας νερό και τα αχνίζω σε μέτρια φωτιά, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρω από τη φωτιά.;Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω τους κιμάδες σε μέτρια φωτιά για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν σπυρωτοί. Προσθέτω τα αχνισμένα πράσα, συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τα αυγά, το γιαούρτι, το κασέρι, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι και ανακατεύω καλά.;Για την πίτα: Τραβάω απαλά τις ίνες του κανταϊφιού με τα δάχτυλά μου, για να αραιώσουν και να αφρατέψουν. Χωρίζω το αραιωμένο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη.;Αλείφω ένα βαθύ πυρίμαχο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 35 εκ. με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και καλύπτω τον πυθμένα του με το ένα μέρος του κανταϊφιού. Δεν πιέζω το κανταΐφι στα τοιχώματα και τον πυθμένα γιατί πρέπει να μείνει αφράτο και οι ίνες του αραιές. Περιχύνω το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο και από πάνω απλώνω το μείγμα της γέμισης. Την καλύπτω με το δεύτερο μέρος του κανταϊφιού, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς να το πιέζω επάνω τη έμιση. Περιχύνω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.;Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα και προσθέτω το σουσάμι. Χαράζω την πίτα σε μεγάλα κομμάτια, φτάνοντας μέχρι τον πυθμένα του ταψιού. Περιχύνω την πίτα με το μείγμα αυγών-γάλακτος και την αφήνω κατά μέρος γι 1 ώρα, ώστε να μουσκέψει το κανταΐφι και να μαλακώσει για να μην ξεραθεί στο ψήσιμο.;Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Ψήνω την πίτα για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. [/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 25 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
    Για την πίτα
  • 500 γρ. έτοιμο φύλλο κανταΐφι
  • ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο, για το σκεύος και το κανταΐφι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 500 ml γάλα
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 4 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες των 2 εκ.
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο
  • 300 γρ. χοιρινός κιμάς από στρογγυλό
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις ροδέλες των πράσων και 2 - 3 κουτ. σούπας νερό και τα αχνίζω σε μέτρια φωτιά, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρω από τη φωτιά.

  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω τους κιμάδες σε μέτρια φωτιά για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν σπυρωτοί. Προσθέτω τα αχνισμένα πράσα, συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τα αυγά, το γιαούρτι, το κασέρι, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι και ανακατεύω καλά.

  3. Για την πίτα
  4. Τραβάω απαλά τις ίνες του κανταϊφιού με τα δάχτυλά μου, για να αραιώσουν και να αφρατέψουν. Χωρίζω το αραιωμένο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη.

  5. Αλείφω ένα βαθύ πυρίμαχο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 35 εκ. με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και καλύπτω τον πυθμένα του με το ένα μέρος του κανταϊφιού. Δεν πιέζω το κανταΐφι στα τοιχώματα και τον πυθμένα γιατί πρέπει να μείνει αφράτο και οι ίνες του αραιές. Περιχύνω το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο και από πάνω απλώνω το μείγμα της γέμισης. Την καλύπτω με το δεύτερο μέρος του κανταϊφιού, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς να το πιέζω επάνω τη έμιση. Περιχύνω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

  6. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα και προσθέτω το σουσάμι. Χαράζω την πίτα σε μεγάλα κομμάτια, φτάνοντας μέχρι τον πυθμένα του ταψιού. Περιχύνω την πίτα με το μείγμα αγών-γάλακτος και την αφήνω κατά μέρος γι 1 ώρα, ώστε να μουσκέψει το κανταΐφι και να μαλακώσει για να μην ξεραθεί στο ψήσιμο.

  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Ψήνω την πίτα για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Keywords: κανταϊφόπιτα με πράσα,κιμά

Σας ευχαριστώ!