Print Options:

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns
Cooking Method
Time
Prep Time: 20 20 mins Cook Time: 30 30 mins Rest Time: 2 2 hrs Total Time: 2 hrs 50 mins
Servings 12
Υλικά
  • 650 γρ. αλεύρι τσουρεκιού, Μύλοι Δάκου + λίγο επιπλέον για το τελείωμα
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
  • 110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, ψιλή
  • 380 ml χλιαρό γάλα
  • 200 γρ. σταφίδες Κορινθιακές
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο και κρύο
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού, μπαχάρι, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τους σταυρούς
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. νερό
  • Για το γλασάρισμα
  • 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο, διαλυμένη σε 2 κουταλιές χλιαρό νερό
Εκτέλεση
  1. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντο. Προσθέτω το βούτυρο, το γάλα, το αυγό, τις σταφίδες και το ξύσμα. Δουλεύω τα υλικά για 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και ελαστική ζύμη. (Ξεκινάω από την ταχύτητα 2 και μόλις ενωθούν τα υλικά, αυξάνω την ταχύτητα στο 4-5). Αφού έχει δημιουργηθεί η ζύμη, προσθέτω ελάχιστο επιπλέον αλεύρι έτσι ώστε η ζύμη να ξεκολλήσει από τα πλαϊνά του κάδου και να μην κολλάει στα χέρια μου.

  2. Σταματάω το μίξερ, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό θα διαρκέσει από 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζέστη που υπάρχει στο χώρο που θα τοποθετήσω τον κάδο.

  3. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 23x32 εκ. Αφαιρώ τη μεμβράνη από τον κάδο και ξεφουσκώνω τη ζύμη.

  4. Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Την πλάθω σε μακρόστενο μπαστούνι και την κόβω σε 12 ίσα μέρη τα οποία πλάθω σε μπαλάκια. Τα μεταφέρω στο ταψί. Αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο (ή ψεκάζω) ένα κομμάτι μεμβράνη και σκεπάζω το ταψί. Αφήνω το ταψί σε ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν τα μπαλάκια.

  5. Για τους σταυρούς
  6. Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι με το νερό και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη ζύμη. Μεταφέρω τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

  7. Για το ψήσιμο
  8. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Κάνω σταυρωτές γραμμές επάνω στα φουσκωμένα ζυμαράκια με την παχύρρευστη ζύμη και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

  9. Hot Cross Buns

    Τα βγάζω από το φούρνο και τα μεταφέρω σε σχάρα. Τα αλείφω με την αραιωμένη μαρμελάδα όσο είναι ακόμη ζεστά για να γυαλίσουν.

Keywords: hot cross buns, τσουρεκάκια, σταφίδες, πασχαλινό, μπαχαρικά,

Σας ευχαριστώ!