Print Options:

Πικάντικος γύρος μανιταριών με μελιτζανοσαλάτα

Πικάντικος γύρος μανιταριών με μελιτζανοσαλάτα
Cooking Method ,
Time
Prep Time: 40 mins Cook Time: 30 mins Total Time: 1 hr 10 mins
Servings 4
Υλικά
    Για τον γύρο μανιταριών
  • 12 μεγάλα ασπρομανίταρα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. σούπας σκόρδο, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη, ξερή
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο, σκόνη
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml πετιμέζι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μελιτζανοσαλάτα
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο), ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1 πρέζα κανέλα, σκόνη
  • ½ ματσάκι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 80 ml πετιμέζι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 4 μεγάλες τορτίγιες
  • ½ ματσάκι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • Μαγιονέζα Vegan
Εκτέλεση
    Για τον γύρο μανιταριών
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Σκουπίζω τα μανιτάρια με νωπό πανί και αφαιρώ τους μίσχους τους. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και όλα τα μπαχαρικά και αποξηραμένα μυρωδικά.

  2. Ρίχνω τα μανιτάρια σε δόσεις και τα γυρίζω με τα χέρια μου για να αλειφθούν από το μείγμα. Καρφώνω τα μανιτάρια ανά 5 σε δύο μεγάλα σουβλιά και τα τοποθετώ σε ένα ταψάκι (φροντίζω να στέκονται τα σουβλιά στις άκρες του ταψιού). Αλείφω με όσο από το μείγμα έχει απομείνει και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά γυρίζοντάς τα 1-2 φορές.

  3. Για την μελιτζανοσαλάτα
  4. Πλένω καλά τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω και τις βάζω απευθείας επάνω στη φωτιά. Ιδανικά τις ψήνω επάνω σε σχάρα κάρβουνου ή σε εστίες γκαζιού. Εναλλακτικά τις ψήνω στο γκριλ του φούρνου. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις γυρίζω τακτικά μέχρι να μαυρίσει εξωτερικά η φλούδα τους και να μαλακώσει η σάρκα τους.

  5. Βάζω το μπλέντερ το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, την κρέμα σκόρδου, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το πετιμέζι, τον μαϊντανό, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα.

  6. Μεταφέρω τις ψημένες μελιτζάνες σε ένα ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι τις κόβω κάθετα στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρώ την μαλακή σάρκα, πετάω τις εξωτερικές φλούδες και ψιλοκόβω με ένα μαχαίρι (δεν τις λιώνω εντελώς). Προσθέτω το πολτοποιημένο μείγμα και ανακατεύω καλά.

  7. Για το σερβίρισμα
  8. Πικάντικος γύρος μανιταριών με μελιτζανοσαλάτα

    Βγάζω τα μανιτάρια από το φούρνο και τα κόβω σε λεπτές φέτες. Μοιράζω την μελιτζανοσαλάτα, και τον γύρο μανιταριών στις τορτίγιες και τυλίγω όπως τα σουβλάκια.
    Σερβίρω αμέσως.

Σας ευχαριστώ!