Print Options:

Γύρος κοτόπουλο μαριναρισμένο

Κοτόπουλο γύρος μαριναρισμένος
<!-- \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
proetoimasiamagiremaservirismaanamonilogo-design-like-for-likevideo button
20΄4 μερίδες1 ώρα[printfriendly]
\n  \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
Είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε γύρο στο σπίτι και, μόλις αποκτήσουμε την εξοικείωση και πειραματιστούμε μερικές φορές με τα υλικά της μαρινάδας, θα γίνει από τα πιο αγαπημένα γρήγορα πιάτα της οικογένειας. Μπορούμε να πειραματιστούμε και με άλλες μαρινάδες όπως π.χ. με μείγμα από μουστάρδα, κάρι, κουρκουμά, ξύσμα και χυμό λεμονιού.
ΥλικάΕκτέλεση
\n
    \n
  • 700- 800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμο φιλέτο, συσκευασμένο)
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • \n
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • \n
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα γλυκιά
  • \n
  • 100 ml καλής ποιότητας ελληνικό ξίδι (όχι βαλσαμικό)
  • \n
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • \n
\nΓια το σερβίρισμα \n
    \n
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό
  • \n
  • αρκετή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • \n
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • \n
  • 4 πίτες για σουβλάκι (ή πίτες αραβικές, μεσαίου μεγέθους), ελαφρώς ζεσταμένες για 1 - 2 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν
  • \n
  • 8 ντοματίνια, κομμένα σε χοντρές φέτες (ή 8 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες)
  • \n
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  • \n
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χονδροκομμένος
  • \n
\n
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το φιλέτο κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από ½ εκ. και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες του κοτόπουλου. \nΠροθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί (φροντίζοντας ώστε να μην ακουμπά στο ταψί) και προθερμαίνω το αυτοσχέδιο σκεύος όταν ανάψω το φούρνο. Στραγγίζω τις λωρίδες του κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση. Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τις λωρίδες κοτόπουλου για 18 - 20 λεπτά (μπορεί και λιγότερο), μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν.Σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με την πάπρικα και το ελαιόλαδο και τη μοιράζω στις ζεστές πίτες. Στο κέντρο της κάθε πίτας μοιράζω τον ξεροψημένο γύρο κοτόπουλου και προσθέτω τις φέτες από ντοματίνια (ή τις λιαστές ντομάτες), μερικές ροδέλες κρεμμυδιού και φυλλαράκια μαϊντανού.
\n--> <!-- [lt_recipe name="ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΣ " servings="4" prep_time="5M" cook_time="20M" total_time="1Η" summary=" Είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε γύρο στο σπίτι και, μόλις αποκτήσουμε την εξοικείωση και πειραματιστούμε μερικές φορές με τα υλικά της μαρινάδας, θα γίνει από τα πιο αγαπημένα γρήγορα πιάτα της οικογένειας. Μπορούμε να πειραματιστούμε και με άλλες μαρινάδες όπως π.χ. με μείγμα από μουστάρδα, κάρι, κουρκουμά, ξύσμα και χυμό λεμονιού. " print="yes" image="" ingredients="700- 800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμο φιλέτο, συσκευασμένο); αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι; 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη; 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι; 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα γλυκιά; 100 ml καλής ποιότητας ελληνικό ξίδι (όχι βαλσαμικό); 30 ml ελαιόλαδο; Για το σερβίρισμα; 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό; αρκετή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη; 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο; 4 πίτες για σουβλάκι (ή πίτες αραβικές, μεσαίου μεγέθους), ελαφρώς ζεσταμένες για 1 - 2 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν; 8 ντοματίνια, κομμένα σε χοντρές φέτες (ή 8 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες); 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες; ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χονδροκομμένος;"]Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το φιλέτο κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από ½ εκ. και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες του κοτόπουλου. ; Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί (φροντίζοντας ώστε να μην ακουμπά στο ταψί) και προθερμαίνω το αυτοσχέδιο σκεύος όταν ανάψω το φούρνο. ; Στραγγίζω τις λωρίδες του κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση. Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τις λωρίδες κοτόπουλου για 18 - 20 λεπτά (μπορεί και λιγότερο), μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν. ; Σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με την πάπρικα και το ελαιόλαδο και τη μοιράζω στις ζεστές πίτες. Στο κέντρο της κάθε πίτας μοιράζω τον ξεροψημένο γύρο κοτόπουλου και προσθέτω τις φέτες από ντοματίνια (ή τις λιαστές ντομάτες), μερικές ροδέλες κρεμμυδιού και φυλλαράκια μαϊντανού.[/lt_recipe] -->
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 5 5 mins Cook Time: 20 20 mins Rest Time: 1 1 hr Total Time: 1 hr 25 mins
Servings 4
Υλικά
  • 700- 800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμο φιλέτο, συσκευασμένο)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα γλυκιά
  • 100 ml καλής ποιότητας ελληνικό ξίδι (όχι βαλσαμικό)
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό
  • αρκετή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 πίτες για σουβλάκι (ή πίτες αραβικές, μεσαίου μεγέθους), ελαφρώς ζεσταμένες για 1 - 2 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν
  • 8 ντοματίνια, κομμένα σε φέτες (ή 8 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χονδροκομμένος
Εκτέλεση
  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το φιλέτο κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από ½ εκ. και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες του κοτόπουλου.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί (φροντίζοντας ώστε να μην ακουμπά στο ταψί) και προθερμαίνω το αυτοσχέδιο σκεύος όταν ανάψω το φούρνο. Στραγγίζω τις λωρίδες του κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση. Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τις λωρίδες κοτόπουλου για 18 - 20 λεπτά (μπορεί και λιγότερο), μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν.

  3. Σερβίρισμα
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με την πάπρικα και το ελαιόλαδο και τη μοιράζω στις ζεστές πίτες. Στο κέντρο της κάθε πίτας μοιράζω τον ξεροψημένο γύρο κοτόπουλου και προσθέτω τις φέτες από ντοματίνια (ή τις λιαστές ντομάτες), μερικές ροδέλες κρεμμυδιού και φυλλαράκια μαϊντανού.

Keywords: κοτόπουλο, γύρος, μαρινάδα, εύκολο, παραδοσιακό, γιαούρτι,

Σας ευχαριστώ!