Print Options:

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά
Cooking Method
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 45 mins Total Time: 1 hr 5 mins
Servings 4
Ingredients
    Για τα γιουβαρλάκια
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος 2 φορές από τη μηχανή
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 100 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
  • Για τη σάλτσα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, ΚΥΚΝΟΣ
  • 1 κουτ. σούπας πελτές, ΚΥΚΝΟΣ
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 60 ml πετιμέζι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
    Για τα γιουβαρλάκια
  1. Βάζω το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω σε τρεχούμενο νερό. Το αφήνω να στραγγίξει καλά.
    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά και προσθέτω το στραγγισμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το γάλα, το αυγό, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθω γιουβαρλάκια, στο μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνω, και τα αφήνω σε μια πιατέλα.

  2. Για τη σάλτσα
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, πασπαλίζω την πάπρικα και ρίχνω το ξύλο κανέλα. Τα αφήνω για 30 δευτερόλεπτα να μοσχομυρίσουν και προσθέτω το κρεμμύδι. Αλατίζω και προσθέτω το σκόρδο. Σοτάρω για 2 λεπτά και ρίχνω τον πελτέ. Τον αφήνω να καβουρδιστεί για 1-2 λεπτά. Ρίχνω τον χυμό ντομάτας ανακατεύω και προσθέτω το ζωμό λαχανικών και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνω και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά.

  4. Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

    Χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά ώστε το υγρό μόλις που να ανακινείται μέσα στην κατσαρόλα και βάζω προσεκτικά τα γιουβαρλάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε δύο στρώσεις. Μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 30 λεπτά. Το υγρό πρέπει μόλις που να ανακινείται για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια. Τα σερβίρω με τη σάλτσα τους και συνοδεύω με πατάτες τηγανητές.

Σας ευχαριστώ!