Print Options:

Γαλοπούλα με μπέικον και κράνμπερις

Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 min Cook Time: 3 hour Total Time: 3 hrs 15 mins
Servings 6
Υλικά
  • 1 γαλοπούλα βάρους περίπου 4 κιλά
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο
  • 1 ματσάκι δεντρολίβανο φρέσκο
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 400 γρ. μπέικον, σε λεπτές φέτες
  • 10-12 φρέσκα κράνμπερις
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Για το ρύζι
  • 300 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 750 ml ζωμό κότας
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. σταφίδες Κορινθιακές
  • 50 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
  • 1 ώριμο λωτό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο (προαιρετικά)
  • Φύλλα από 2 κλαδάκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C με αέρα. Σκουπίζω καλά μέσα και έξω τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.

  2. Σε ένα μπολ ανακατεύω το λιωμένο βούτυρο, την πάπρικα, το σκόρδο και το πιπέρι καγιέν. Αλατίζω με θαλασσινό αλάτι και αλείφω (μέσα-έξω) με το μείγμα του βουτύρου και τοποθετώ μέσα στην κοιλιά το κρεμμύδι, το λεμόνι και τα μυρωδικά.

  3. Πλέκω τις φέτες μπέικον (αν δεν μπορείτε σκεπάζετε απλά με τις φέτες ώστε να καλύψετε όλο το στήθος) και καλύπτω τη γαλοπούλα. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 2 ώρες. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο τοποθετώ τα κράνμπερις ενδιάμεσα στις φέτες μπέικον και συνεχίζω το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη μέχρι να ροδίσει καλά.

  4. Για το ρύζι
  5. Βάζω σε μια κατσαρόλα τον μετρημένο ζωμό, αλατίζω και αφήνω να πάρει βράση. Ρίχνω το ρύζι και το βράζω για 20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και αποσύρω από τη φωτιά.

  6. Σε ένα μεγάλο γουόκ βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και το σοτάρω μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω τις σταφίδες, τα κράνμπερις, το κουκουνάρι και το λωτό, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι και ανακινώ καλά το γουόκ. Αρωματίζω με φρέσκο δεντρολίβανο και αδειάζω το ρύζι σε μεγάλη πιατέλα.
    Τοποθετώ την γαλοπούλα και σερβίρω αμέσως.

Keywords: γαλοπούλα με μπέικον,κράνμπερις

Σας ευχαριστώ!