Print Options:

Γαλοπούλα γεμιστή με κινόα, πορτοκάλι και λωτούς

Γαλοπούλα γεμιστή με κινόα, πορτοκάλι και λωτούς
Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 3 hrs Rest Time: 12 hrs Total Time: 15 hrs 30 mins
Servings 6
Υλικά
  • 1 γαλοπούλα, περίπου 3½-4 κιλά, καθαρισμένη ολόκληρη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα βιολογικά
  • 3 ώριμους λωτούς
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 40 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκια (και το πράσινο φύλλωμα), ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. κινόα
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 ώριμο λωτό, ψιλοκομμένο
  • Χυμό από ½ πορτοκάλι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα
  • 4 λίτρα κρύο νερό
  • 400 γρ. αλάτι
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας ολοκληροι σπόροι πιπεριού
  • 1 κουτ. σούπας καρφάκια γαρίφαλου
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 ακέρωτα πορτοκάλια, με τη φλούδα τους καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
Εκτέλεση
    Για το μαρινάρισμα
  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζω τη γαλοπούλα. Τοποθετώ ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζω τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρω τη γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλερι, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 5-6 λεπτά. Σβήνω με το χυμό πορτοκάλι και προσθέτω την κινόα. Ανακατεύω και ρίχνω τον ζωμό λαχανικών. Αφήνω να ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 15 λεπτά μέχρι η κινόα να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον λωτό.

  4. Για το ψήσιμο
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C με αέρα. Τοποθετώ το ράφι του φούρνου στην χαμηλότερη θέση.

  6. Ξεπλένω πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζω με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάω τη μαρινάδα. Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με το μισό μείγμα κάνω μασάζ μέσα-έξω στην γαλοπούλα (φοράω γάντια).

  7. Τοποθετώ την γαλοπούλα σε μια γάστρα, την γεμίζω με το μείγμα της γέμισης και δένω τα πόδια με σπάγγο μαγειρικής.

  8. Σε ένα μπολ ρίχνω τα πορτοκάλια κομμένα σε φέτες (με τη φλούδα τους), τους λωτούς, τα φύλλα δεντρολίβανου και το υπόλοιπο μείγμα με το γιαούρτι-ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά και μοιράζω τα υλικά γύρω από την γαλοπούλα.

  9. Σκεπάζω την γάστρα με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 2½ ώρες. Αφαιρώ το καπάκι (ή το αλουμινόχαρτο), ραντίζω την γαλοπούλα με λίγα υγρά που υπάρχουν στη γάστρα και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Keywords: γαλοπουλα, κινοα, χριστουγεννα, χριστουγεννιατικο, γιορτινο, πορτοκαλι, λωτος,,γαλοπούλα γεμιστή με κινόα
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/galopoula-gemisti-me-quinoa/

Σας ευχαριστώ!