Print Options:

Γαλακτομπουρεκάκια

Γαλακτομπουρεκάκια
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 45 45 mins Cook Time: 25 25 mins Total Time: 1 hr 10 mins
Servings 12
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
    Για τα φύλλα
  • 200 γρ. φύλλα κρούστας
  • 90 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 3 αυγά, βιολογικά
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και βιολογικό λεμόνι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζετε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνετε και παίρνετε τα σποράκια)
  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Για το σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 50 γρ. σιρόπι γλυκόζης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • Τι θα χρειαστείτε
  • 12 φορμάκια για μάφινς, από χαρτί (σαν μεγάλα χαρτάκια για πτι-φουρ) ή αλουμινένια μιας χρήσης (όλα τα βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
Εκτέλεση
    Για το σιρόπι
  1. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνω μέχρι να κοχλάσουν, σε μέτρια φωτιά. Τα βράζω για 8 - 10 λεπτά, αποσύρω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Το σουρώνω και το αφήνω κατά μέρος.

  2. Για τα φύλλα
  3. Απλώνω τα φύλλα κρούστας σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια, το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο και με ένα κόφτη-ροδάκι για πίτσα (ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι χωρίς δόντια), τα κόβω σε μικρά ορθογώνια κομμάτια με διαστάσεις 12 x 14 εκ. Συνολικά κόβω 48 τέτοια κομμάτια. Τα σκεπάζω με μια βαμβακερή πετσέτα για να μην στεγνώσουν και ξεραθούν.

  4. Για την κρέμα
  5. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τα αυγά με το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και τα σποράκια βανίλιας, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.

  6. Ζεσταίνω το γάλα σε μια μέτρια κατσαρόλα και, πριν κάψει, ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι και ανακατεύω διαρκώς και έντονα με το σύρμα ή με μια ελαστική σπάτουλα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Συνεχίζω να ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει. Αποσύρω αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά κα προσθέτω το μείγμα των αυγών σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτιάξω μια λεία και ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει από τη θερμοκρασία του καυτού μείγματος. Σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην κρέμα για να μην σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνω να κρυώσει.

  7. Για τα γαλακτομπουρεκάκια
  8. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Με ένα πινελάκι αλείφω τα τεράγωνα κομμάτια φύλλου με το λιωμένο βούτυρο. Βάζω 4 κομμάτια φύλλου σε κάθε φορμάκι, εφαρμόζοντάς τα καλά και στα τοιχώματα και αφήνοντας τις μύτες τους να εξέχουν.

  9. Βάζω από 3 κουτ. σούπας κρέμα σε κάθε φορμάκι και τα βάζω στη σχάρα του φούρνου. Τα ψήνω για 25 λεπτά. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα βγάζω από τα φορμάκια –ξεφορμάρονται εύκολα όταν ψηθπύν καλά τα φύλλα.

  10. Τα βάζω σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα περιχύνω με το κρύο σιρόπι, όσο είναι ακόμα καυτά. Μόλις κρυώσουν τα σερβίρω, αν και τρώγονται θαυμάσια και χλιαρά.

Keywords: γκτομπουρεκακια

Σας ευχαριστώ!