Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Φουντουκόπιτα χωρίς γλουτένη

Φουντουκόπιτα χωρίς γλουτένη
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 3 ώρα Total Time: 4 ώρες
Servings 6
Υλικά
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 70+70 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. πούδρα φουντουκιού
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. πραλίνα σοκολάτα (τύπου Μερέντα, Nutella…)
  • 200 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σχεδιάζω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, ένα κύκλο διαμέτρου 18 εκ. Αναποδογυρίζω το φύλλο και βάζω στο κέντρο του κύκλου την πραλίνα. Την απλώνω με ένα κουτάλι έτσι ώστε να είναι παντού ισόπαχη και στα όρια του κύκλου που έχω ζωγραφίσει. Βάζω το φύλλο με την πραλίνα επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και την βάζω στην κατάψυξη για 3-4 ώρες μέχρι να παγώσει καλά. Αυτό το στάδιο μπορείτε να το κάνετε και 1-2 ημέρες πριν ξεκινήσετε την πίτα.

  2. Βάζω σε ένα μπολ 1 ολόκληρο αυγό και τους 3 κρόκους από τα υπόλοιπα. Προσθέτω τα 70 γρ. ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω την σκόνη φουντουκιού και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω.

  3. Βάζω τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάω το σύρμα μέχρι να αρχίσει να δημιουργηθεί μια αφράτη μαρέγκα. Προσθέτω βροχηδόν τα άλλα 70 γρ. ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα.

  4. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τη μαρέγκα σε δόσεις στο μείγμα με τα φουντούκια, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω και αλευρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκ. Αδειάζω εκεί το μισό μείγμα και ισιώνω με ένα κουτάλι. Βγάζω την παγωμένη πραλίνα και την τοποθετώ πάνω στο μείγμα. Καλύπτω με το υπόλοιπο μείγμα της πίτας και ψήνω για 45 λεπτά.

  6. Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει. Το κέντρο του γλυκού θα δημιουργήσει ένα βαθούλωμα καθώς κρυώνει και το γεμίζω το κέντρο με καβουρδισμένα φουντούκια. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

Note

Πούδρα φουντουκιού θα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αν όμως θέλετε, μπορείτε να την φτιάξετε και μόνοι σας. Καβουρδίστε τα φουντούκια για λίγα λεπτά στο γκριλ του φούρνου και αφού κρυώσουν, αλέστε τα στο μπλέντερ.

Keywords: φουντουκόπιτα χωρίς γλουτένη

Σας ευχαριστώ!