Print Options:

Φοκάτσια

Φοκάτσια
Cooking Method ,
Cuisine
Time
Prep Time: 10 mins Cook Time: 35 mins Rest Time: 4 hrs Total Time: 4 hrs 45 mins
Cooking Temp 200  °C
Servings 4
Υλικά
  • 300 γρ. αλεύρι κίτρινο, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 10 γρ. μαγιά νωπή
  • 320 ml νερό
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 20 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για τα χέρια
  • Επιπλέον υλικά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 60 γρ. μαύρες ελιές
  • 80 γρ. χρωματιστές πιπεριές, σε κύβους
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • Θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ βάζω το νερό και θρυμματίζω την μαγιά. Προσθέτω την ζάχαρη και ανακατεύω για να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτω τα άλευρα και ανακατευώ μέχρι να γίνει χυλός. Προσθέτω το ελαιόλαδο, ανακατεύω και ρίχνω τελευταίο το αλάτι. Ανακατεύω και πάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια υδαρή, κολλώδης ζύμης.
    Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη στην άκρη για 1½ ώρα.

  2. Λαδώνω καλά ένα ταψί και αναποδογυρίζω εκεί τη ζύμη. Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου και «διπλώνω» τη ζύμη μου από τις άκρες προς το κέντρο και από τις τέσσερις πλευρές της.
    Σκεπάζω το ταψί με μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία του διπλώματος για άλλες 3 φορές.

  3. Λαδώνω τα δάχτυλά μου και κάνω διάσπαρτες τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και στολίζω με ντοματίνια, ελιές, μυρωδικά και θαλασσινό αλάτι.

  4. Φοκάτσια

    Προθερμαίνω το bbq στους 200°C βάζω το ταψάκι, κλείνω το καπάκι και ψήνω για 35-40 λεπτά. Εναλλακτικά, ψήνω στο φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις στους ίδιους χρόνους.

Σας ευχαριστώ!