Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Φοκάτσια χωριάτικη με φρέσκα λαχανικά

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 20 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 2 ώρες 40 λεπτά.
Servings 12
Υλικά
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
  • 350 γρ. αλεύρι κίτρινο, Μύλοι Δάκου
  • 460 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι (8-9 γρ.) μαγιά ξηρή
  • 60 + 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Λαχανικά και μυρωδικά για την επιφάνεια
Εκτέλεση
  1. Βάζω στο μισό χλιαρό νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 5 λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα 2 άλευρα.
    Βάζω το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσαρμόζω τον γάντζο. Ρίχνω 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ξεκινάω σε χαμηλή ταχύτητα να ανακατεύω τα υλικά. Προσθέτω τα 60 γρ. ελαιόλαδο, το αλάτι, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο αλεύρι. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό δουλεύοντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής, αρκετά μαλακή ζύμη.

  2. Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο (από τα 100 γρ.) ένα μπολ και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και την αφήνω για 1-1½ ώρα να φουσκώσει.
    Αλείφω με αρκετό από το ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30x40 εκ. Βάζω λίγο από το ελαιόλαδο στα χέρια μου και τραβάω τη ζύμη από το μπολ στο ταψί. Αρχίζω να τραβάω τη ζύμη, βουτώντας πάντα τα χέρια στο ελαιόλαδο μέχρι να απλωθεί η ζύμη και να καλύψει όλο το ταψί. Πιέζω λίγο με τα δάχτυλά μου, δημιουργώντας μικρές λακούβες στην επιφάνεια της ζύμης στις οποίες θα υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Πασπαλίζω με το χοντρό αλάτι και αφήνω τη ζύμη για 30 λεπτά να φουσκώσει ξανά.
    Διακοσμώ την επιφάνεια με λαχανικά, βότανα, ελιές ή αλλαντικά δημιουργώντας διάφορα σχέδια. Αλείφω με αρκετό ελαιόλαδο τα λαχανικά για να μην καούν στο φούρνο και ψήνω για 20-25 λεπτά.

Keywords: φοκάτσια χωριάτικη με φρέσκα λαχανικά

Σας ευχαριστώ!